25 év után ismét BL-főtáblás a Ferencváros!
A magyar bajnoknak egy gólnélküli döntetlen is elég volt a norvég Molde ellen ahhoz, hogy belépjen az álmok kapuján.
Blogolj!

Több mint 15 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset júniusban

Kálovics Tibor

A Központi Statisztikai Hivatal bejelentése szerint az első félévben 395 ezer forint volt a bruttó átlagkereset amely 9,9 százalékkal volt magasabb mint egy évvel ezelőtt.

Fotó: vg.hu

A tavalyi első feléhez képest 9,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset (395 ezer forint) és a nettó átlagkereset (262 600 forint) is. Júniusban 421 700 forint volt a bruttó átlagkereset, ez az adat 15,6 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

A KSH a júniusi növekedést az egészségügyi dolgozónak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatással magyarázta. A reálkereset 6,3 százalékkal növekedett az év első hat hónapjában a fogyasztói árak 3,4 százalékos növekedése mellett. A júniusi reálkereset 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. 

A legalább öt alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozásoknál a keresetek 9,1 százalékkal nőttek. A költségvetési szektorban egy évvel ezelőtthöz képest 30,3 százalékos növekedés volt tapasztalható a költségvetési szektorban. Az egyszeri kifizetésnek köszönhetően 142,6 százalékkal lett magasabb az egészségügyi alkalmazottak keresete a tavaly júniusinál, míg a szociális ellátás területén foglalkoztatottak bére 14,6 százalékkal nőtt. 

Prémium, jutalom és egyhavi különjuttatás nélkül a bruttó átlagkereset 375 900 forintra becsülhető, ami 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kedvezmények nélküli átlagkereset  280 500 forint, a kedvezményekkel együtt 290 200 forint volt. A feldolgozóiparban 8,9 százalékkal, az építőiparban 12,3 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset tavaly júniushoz mérve.

A nemzetgazdaságban alkalmazásba állók száma 39 ezerrel nőtt az év hatodik hónapjában májushoz képest, viszont 192 ezerrel kevesebb volt mint tavaly júniusban. Ezek a változások főként a szálláshelyszolgáltatás, a vendéglátás, a kereskedelem és a gépjármű javítás területeit érintették kedvezőtlenül. 

Címkék: fizetés
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/99531/pics/lead_800x600.jpg
fizetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?