Blogolj!

Elkészült a 2021-es költségvetés tervezete

Dorogi László

Varga Mihály a gazdaságvédelem költségvetésének nevezte a 2021-es költségvetést a járványügyi készültség fenntartásával.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kedden délelőtt átadta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a következő évi költségvetés tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető szerint a büdzsé kiemelt feladatként kezeli az emberek védelmét, és választ ad a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági kihívásokra is. Mindemellett kiemelt helyet foglal el benne a családok védelme, a gazdaság újraindítása és az ország biztonságának megőrzése.

Varga Mihály a parlamentben hangsúlyozta, a hajót a rakomány és nem az utasok kidobásával kell megmenteni, így a kormány nem megszorításokkal, hanem segítségnyújtással reagált a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra, hiszen továbbra is cél a teljes foglalkoztatottság elérése, az adócsökkentés folytatása és a családok kiemelt támogatása.

A költségvetésben a kormány a járványhelyzet ellenére is 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol 2021-re 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett, a becslések szerint pedig az adósságráta újra 70 százalék alá kerülhet. Mint azt a pénzügyminiszter is elmondta, a költségvetés összeállításánál 356 forintos euró-árfolyamot vettek alapul.

A pénzügyminiszter hozzátette, a járványügyi készültségre és a gazdaságvédelmi intézkedésekre a jövőben is számottevő forrást biztosítanak. A 270 milliárd forintos központi tartalék meghaladja a GDP 0,5 százalékát, ebből a kormány rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forintos, a gazdaságvédelmi programok központi tartalékaként pedig szintén 120 milliárd forintos összeggel számol, a járvány elleni védekezés központi tartaléka 30 milliárd forint.

Varga Mihály hangsúlyozta, az elmúlt években megerősödött magyar gazdaság, valamint a kormányzati intézkedések együttes hatására legalább annyi munkahelyet tudnak majd a jövőben létrehozni, mint amennyit a járvány elvett. A gazdaság védelme és újraindítása, valamint a munkahelyek megőrzése és teremtése a 2021-es költségvetésben a Gazdaságvédelmi alapra épül, amelyen keresztül 2021-ben 2555 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre. Csaknem 3000 milliárd forintos forrással egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot is létrehoznak.

A miniszter bejelentette azt is, hogy jövőre a gyermeket nevelő családok támogatására 2295 milliárd forintot fordítanak, és jelezte, hogy 2010 óta a családok támogatására fordított kiadásokat a 2,5-szeresére növelték, GDP-hez viszonyított, 4 százalékos arányuk a legmagasabb az EU-ban. Jövőre is folytatódik az Otthonteremtési program, a Babaváró program, növekszik a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás összege, és teljes körűen ingyenessé válik a tankönyvellátás, valamint elindul a 13. havi nyugdíj bevezetése, erre 77 milliárd rendelkezésre, és 53 milliárdot különítettek el nyugdíjprémiumra, amelyet az 5 százalékot közelítő gazdasági növekedés mellett biztosíthatnak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Beszámolt arról, hogy a honvédelemre fordítható források összege egy év alatt 30 százalékkal, 778 milliárd forintra emelkedik, emellett a rendvédelmi kiadások is bővülnek és megközelítik a 953 milliárd forintot, 2010-hez képest a duplájára nőnek. A 2021-es költségvetésben szinte minden terület több forrással gazdálkodhat - mondta a pénzügyminiszter, és példaként említette, hogy oktatásra 2021-ben 2229 milliárd forintot fordít a kormány, csaknem 80 milliárd forinttal többet, mint az idén, emellett az egészségügyi kiadásokra és a közszféra béreire is több jut.

Jelentősen több költségvetési forrás jut a helyi önkormányzatoknak is 2021-ben, az idei, nagyjából 739 milliárd forintos forrás helyett mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd. A javaslat szerint a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 173 milliárd forint helyett több mint 264 milliárd forint jut, de a települési önkormányzatok különböző feladataira - így a köznevelési, az egyes szociális és gyermekjóléti intézmények, a gyermekétkeztetési és a kulturális - feladataira is több támogatás jut, azonban a helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásaira azonban kevesebbet szánnak: mintegy 36 milliárd helyett 31 milliárdot. A javaslat az önkormányzatok 857 milliárdos jövő évi költségvetésén belül a működési költségvetést 840 milliárd forintban, míg a felhalmozási költségvetést 17,7 milliárd forintban határozza meg. Utóbbi mintegy 10 milliárd forinttal kevesebb a 2020-ra tervezettnél.

A pártok és alapítványaik 5,78 milliárd forintból gazdálkodhatnak jövőre, ez nem tér el az idei büdzsében biztosított forrás összegétől, azonban a koronavírus-járvány miatt az eredeti párttámogatási előírányzatok 50 százalékát átcsoportosították a járvány elleni védekezési alapba. A 2021-es javaslat alapján jövőre a parlamenti pártok közül a Fidesz csaknem 968 millió forint költségvetési forrásból gazdálkodhat, a Jobbik 510 millió, az MSZP 305,5 millió, az LMP 218 millió, a DK 207 millió, a KDNP 180 millió, a Párbeszéd pedig 91 millió forintot kaphat. Az országos listán mandátumot nem szerzett pártok esetében a Momentum Mozgalom 44,3 millió forintot, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig 24,6 millió forintot kaphat a büdzséből. A költségvetési előterjesztés a pártalapítványokról is rendelkezik: eszerint a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) mintegy 1,47 milliárd forint, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik) 702 millió, a Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 359 millió, az Ökopolisz Alapítvány (LMP) csaknem 213 millió, az Új Köztársaságért Alapítvány (DK) 194,5 millió, a Barankovics István Alapítvány (KDNP) 150 millió, a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd) pedig 27,5 millió forint költségvetési támogatást kaphat. Az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány (Momentum) 74,2 millió, a Savköpő Menyét Alapítvány (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) pedig 41,3 millió forinthoz juthat.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke - miután Varga Mihály pénzügyminisztertől átvette a büdzsé tervezetét a parlamentben - azt mondta, július 3-án vagy 6-án lehet a törvény zárószavazása. A javaslat az államháztartás központi alrendszerének 2021. évi kiadási főösszegét 23 373, 644 milliárd forintban, bevételi főösszegét 21 882, 420 milliárd forintban, hiányát 1 491,223 milliárd forintban állapítja meg. A bevételi és kiadási főösszegeken belül a hazai működési költségvetés 2021. évi kiadási főösszege 19 721,153 milliárd forint, ami megegyezik a bevételi főösszeggel.

(Forrás: MTI)

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/95427/pics/lead_800x600.jpg
költségvetés,Pénzügyminisztérium,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?