Blogolj!

Pusztít a madárinfluenza délen, Békés megyét is elérte

Dorogi László

Bács-Kiskun és Csongrád megye után Békés megyében is elszabadult a madárinfluenza, több mint 30 ezer pulykát és ludat kell a járvány miatt elpusztítani.

Battonyán egy mintegy 23 500 egyedet számláló növendék hízópulyka-állomány, Nagykamaráson pedig egy csaknem 10 000-es törzslúd-állomány felszámolását kezdték meg a szakemberek madárinfluenza miatt - írta meg az agroinform.hu. A szárnyasokat pusztító kór korábban Bács-Kiskun és Csongrád megyében is felütötte a fejét, ezért a hatóságok a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtették az érintett állattartó telepeken, többek között kijelölték a védő- és megfigyelési körzetet is. A betegség megjelenésének okai egyelőre nem ismertek, a járványügyi nyomozás megkezdődött.

Az első eseteket március 25-én regisztrálták, azóta 241 gazdaságban jelent meg a betegség az említett három megyében. A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint az állatokat - járványvédelmi minimumfeltételként - zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Mindemellett fokozottan ügyelni kell a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére, ugyanis a járványügyi nyomozások eredményeinek elemzése után több esetben valószínűsíthető, hogy a takarmányszállító járművek szerepet játszottak a járvány terjedésében.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/94156/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?