Blogolj!

Törölhetik a szombati vásárlási korlátozást

Dorogi László

A kereskedői és vásárlói igényekkel összhangban módosulhat a 65 év felettiek számára kiszabott vásárlási idősáv a boltokban, jelentősen megnőtt ugyanis az élelmiszerüzletek forgalma 9 óra előtt és 12 óra után.

Fotó: 168 óra

Egy órával csökkenhet a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv, ugyanakkor eltörölhetik a bevásárlásra vonatkozó kijárási korlátozásokat a szombati napokon - számolt be forrásaira hivatkozva a Magyar Nemzet. Mint írják, erre azért lenne szükség, mert a piaci tapasztalatok szerint a reggeli idősávban, az üzletek nyitásától kilenc óráig az elmúlt hetekben nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma és több helyen is sorban állás alakult ki a biztonsági intézkedések betartása miatt. A bolti forgalom a 9-től délig tartó időszakban viszont csökken, de 12 óra után ismét növekedett, a korlátozott időtartam miatt pedig túlságosan koncentrálttá váltak a 65 év alattiaknak elérhető bevásárlási időszakok a nap során.

A kijárási korlátozással összefüggő bevásárlási szabályok március végén léptek életbe, ezen szabályok értelmében a 65 évnél idősebb - a koronavírus által a veszélyeztetett korosztályba tartozó - emberek csak 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, a drogériákban, a gyógyszertárakban és a piacokon.

Az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a vevők és a kereskedők részéről egyaránt, hogy a szombati bevásárlást különösen érzékenyen érintik a korlátozások, holott a fogyasztás továbbra is élénknek bizonyul. A forgalmi adatok szerint a boltokban jellemzően az egyik legforgalmasabb nap a héten a szombat, a háromórás kieső idővel viszont az élelmiszerek értékesítése átalakult, miközben az internetes kiszállítások piaca túlterheltté vált - írja a Magyar Nemzet.

Éppen ezért, nemzetközi mintára alapozva módosulhat a kijárási korlátozás bevásárlásra vonatkozó szabálya, méghozzá úgy, hogy 65 év felettiek vásárlási időablaka két órára csökkenne hétköznapokon, de szombaton teljesen megszűnne a korlátozás. Mivel a kereskedelemben nap mint nap felelősen kezelik a járványhelyzetet, illetve a vásárlók java elsajátította mostanra az otthonmaradással járó felelős társadalmi hozzáállást, felkészülten a tömeges megbetegedésekre, fontolóra veheti a kormány az enyhítést - vélekedik a Magyar Nemzet egyik forrása.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/93716/pics/lead_800x600.jpg
kereskedelem,vásárlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?