Blogolj!

3000 milliárd forinttal segíti a jegybank a magyar gazdaságot

Pintér M. Lajos

A pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntött a Magyar Nemzeti Bank.

Fotó: MTI/Jászai Csaba

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök.

Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást.

A bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. A bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő.

A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban.

Az eddigi kormányzati és jegybanki intézkedések megteremtették a gazdasági, pénzügyi biztonságot Magyarországon, ami a bizalom alapja is – hangsúlyozta a jegybankelnök, aki egyben bejelentette, hogy az MNB továbbra is úgy véli, a bruttó hazai termék (GDP) az idén 2-3 százalékkal nő.

Elismerte, hogy ez, noha a korábbi növekedési ütemnek csak fele, ám „történelmi bravúr” lenne, de megjegyezte, hogy az MNB biztos abban, hogy elérhető.

Bejelentette azt is, új 20 forintost hoz forgalomba a jegybank, egyik oldalán ezzel a felirattal: Tisztelet a hősöknek. Az egészségügyi dolgozóknak és mindazoknak szól a tisztelet, akik ezekben a nehéz hetekben „a munka dandárját viszik”. Több millió 20 forintos vernek – összegez az MTI.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/92998/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság,gazdaságélénkítés,gazdaságvédelem,koronavírus,Magyar Nemzeti Bank
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?