Blogolj!

Amit a szocik elvettek...

Dorogi László

...azt a jobboldali kormány visszaadta. Sőt! Az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt az állami vagyon, 2010-hez képest 52 százalékkal, azaz mintegy 6 milliárd forinttal emelkedett meg.

Fotó: Pixabay

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott pénteken, a magyar állam jó gazda módjára kezeli a közvagyont, amely az elmúlt évek során folyamatosan gyarapodott.

"2010-ben 11 650 milliárd forint volt az állami vagyon értéke, ami 2020-ra elérte a 17 743 milliárd forintot"

- húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány 2010 óta olyan vagyonpolitikát folytat, amelynek elsődleges célja az állami vagyon gyarapítása, illetve annak ésszerű és gazdaságos hasznosítása.

Bártfai-Mager Andrea arról tájékoztatott, hogy a dinamikusan gyarapodó állami vagyon 62 százalékát ingatlanok, 21 százalékát társasági részesedések, a fennmaradó részt pedig egyéb vagyonelemek, például ingóságok teszik ki. A 6 ezer milliárdot kitevő vagyongyarapodás egyrészt ingatlanvásárlásokból, másrészt a társaságok valós gazdasági növekedéséből ered, ami a válság utáni megerősödés következménye.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése érdekében célzott vállalatfelvásárlásokkal sikerült létrehozni a nemzeti közmű-szolgáltatás villamos energia, földgáz és távhő üzletágait működtető Nemzeti Közműveket és egy olyan erős hátterű nemzeti szolgáltató jött létre az energiaszolgáltatók integrációjával, amely nagymértékben hozzájárul Magyarország ellátásbiztonságához, valamint a megújuló energiaforrások hazai hasznosításához.

Bártfai-Mager Andrea elmondta, jelentős előrelépésnek véli, hogy az MFB Csoport tagvállalatai összehangolt stratégia mentén dolgoznak a magyar vállalkozások számára elérhető finanszírozási megoldások bővítésén. A hitelezés terén a saját forrású termékkínálat bővítésével, fokozott kockázatvállalási hajlandósággal, az európai uniós források dinamikus piacra juttatásával, csoport szinten pedig a hitel-tőke-garancia eszközök összehangolásával látják el a fejlesztési intézményi feladatokat.

A szövetkezeti hitelintézeti szektorban 2019-ben fejeződött be az a fúziós folyamat, amelynek eredményeként az összes meglévő takarékszövetkezet beolvadt a Takarékbank Zrt.-be és ezzel létrejött Magyarország ötödik legnagyobb bankcsoportja - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy az az egyesülésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az üzleti és informatikai szempontból egyaránt egységes Takarékbank Zrt. jobb, korszerűbb termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek az egész ország területén, megfelelve a digitális bankolás által teremtett kihívásoknak.

A 2010 óta megnövekedett állami szerepvállalás és stratégiai ágazatokban való újbóli megjelenés eredménye, hogy az állami tulajdonban lévő társaságok száma mára megközelíti a 600-at - jelentette ki Bártfai-Mager Andrea, hangsúlyozva, a társaságok felé alapvető tulajdonosi elvárás, hogy eredményesen gazdálkodjanak, és tudatosan keressék azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek révén hatékonyabban és együttesen jelenhetnek meg a piacon. A közszolgáltatást ellátó társaságokra kitérve hozzátette, hogy esetükben elsődleges feladat a közszolgáltatás ellátásának biztosítása, a társadalmi szükségletek kielégítése, végső soron pedig a magyar családok érdekeinek, jólétének szolgálata, valamint a nemzetgazdasági és kormányzati célok hatékony megvalósításához történő hozzájárulás.

Bártfai-Magar Andrea kiemelte, közelebb kerültek ahhoz a kitűzött célhoz, hogy az állami vagyon köre ténylegesen olyan vagyonelemeket foglaljon magába, amelyek stratégiailag kiemelten fontosak, működésük pedig gazdaságos és hasznot hoz, tulajdonban tartásuk feltétlenül szükséges az állami feladatok ellátásához. Ezzel arra is utalt, hogy az állami vagyon gyarapításával egyidejűleg szükségszerű megválni azon vagyonelemektől, amelyek társadalmi célokat nem szolgálnak, így a tulajdonban tartásuk sem indokolt - a portfoliótisztítás céljából 2015-ben létrehozott nyilvános és átlátható online aukciós felület működtetésének köszönhetően az államnak eddig közel 60 milliárd forint bevétele származott.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/90084/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?