Blogolj!

75 ezer munkahelyet lőhet ki a Brexit a londoni Cityben

Pintér M. Lajos

A kilépés megroggyanthatja a gazdaságot: válságforgatókönyv készült az Egyesült Királyságban.

Illusztráció: pixabay.com

Január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor végleg elhagyja az Európai Uniót az Egyesült Királyság. A távozó britek joggal aggódnak amiatt, hogy gazdasági szempontból hátrányosan érinti majd őket a kilépés. Ezen félelmüket erősítette meg Jean-Claude Juncker a BBC-nek adott nyilatkozata.

Az Európai Bizottság volt elnöke a burkolt utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia

a Brexit után nem számíthat olyan szabadkereskedelmi megállapodásra az EU-val, amely kiterjed a pénzügyi szolgáltatásokra is.

London a pénteki kilépés pillanatában kezdődő, alapesetben 11 hónapig tartó átmeneti időszakban széles körű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az EU-val. Juncker viszont leszögezte: az EU meglepetéssel értesült arról, hogy brit kormányilletékesek szerint Nagy-Britanniának szabad hozzáférést kell biztosítani az európai pénzügyi szolgáltatások piacához.

Juncker kijózanodott, de már késő

Legfeljebb már csak borba vagy bordalba fojthatja be bánatát az isiászos luxemburgi, aki kezdi bánni megbocsáthatatlan bűnét, hogy kiengedte az Egyesült Királyságot az EU-ból. Hosszú hallgatás után újra megszólalt a zavartnak tűnő, ősz férfi, felemás cipőben.

„Miért kellene? Ha (Nagy-Britannia) nem lesz részese (az EU) vámuniójának és egységes belső piacának, akkor miért követeli, hogy a londoni Citynek ugyanolyan jogosultságai legyenek, mint más európai pénzügyi központoknak?”

– tette föl a kérdést.

A londoni Cityben honos nagy pénzügyi szolgáltató cégek a Brexit-folyamat kezdete óta tartanak attól, hogy átfogó kétoldalú megállapodás nélkül elveszíthetik passporting-jogosultságaikat, vagyis az euróövezeti piacokra szóló szolgáltatásnyújtási engedélyeiket. A City kilátásait terhelő Brexit-kockázatokról nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak részletes forgatókönyveket dolgoztak ki – összegzi az MTI.

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég modellszámításai szerint például a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő üzleti aktivitás a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban megállapodás híján 40-50 százalékkal zuhanna, és ez a tovagyűrűző másodlagos hatásokkal együtt 38 milliárd font (15 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.

E vonatkozásban is felmerülhet tehát a kérdés: megérte?

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/89766/pics/lead_800x600.jpg
brexit,Egyesült Királyság,EU,Európai Unió,gazdaság,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?