Blogolj!

12,5 milliárd kifizetetlen munkaóra

Az Oxfam becslése szerint a lányok és asszonyok világszerte ennyit dolgoznak ingyen vagy alulfizetetten – naponta. Ezzel 10,8 billió dollárnyi értéket teremtenek évente, ami a globális technológiai ipar termelésének háromszorosa.

Az Oxfam jótékonysági szervezet az éves Davosi Világgazdasági Fórum előtt hozta nyilvánosságra „A törődés ideje” (Time to Care) című jelentését, amelyben rámutatnak: míg a világ leggazdagabb 2000 embere több pénz felett rendelkezik, mint a legszegényebb 4,6 milliárd együttesen, a nők el nem ismert otthoni, gondozó munkája a társadalom rejtett motorja.

Amitabh Behar, az Oxfam India vezetője például a Reutersnek beszámolt egy indiai nőről, aki napi 16-17 órát dolgozik: 3 kilométerről hordja a vizet, főz, felkészíti a gyerekeit az iskolára, valamint egy rosszul fizetett állása is van. És ezzel korántsem áll egyedül, tömegek számára ez a napi realitás.

Nem véletlen, hogy a Davosba különgépen érkező gazdagok ellen már 30 országban indultak tiltakozások. Behar szerint meg kellene állítani az extrém gazdagodást, de legalább azt elérni, hogy a leggazdagabbak is tisztességesen adózzanak, és a befizetéseikből a szegények jobb életminőségét támogatni.

Címkék: Davos, oxfam
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/89345/pics/lead_800x600.jpg
Davos,oxfam
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?