Blogolj!

Mennyi az annyi, avagy mennyit fizet a magyar a gázért európai viszonylatban?

Dorogi László

Gyakran csattan a balliberális hiszti a magyarországi gázárakon, sokan panaszkodnak arra, hogy a gázárak csökkenésével a gáz fűtőértéke is csökken. Így tulajdonképpen rosszabb minőségű szolgáltatásért kell kevesebbet fizetnünk - mondják.

Fotó: Pixabay

Annak jártunk utána, hogy ez valóban így van-e, ehhez pedig segítségül hívtuk kis barátainkat, a számokat és a statisztikai adatokat.

Mielőtt belemerülünk a matekozásba, fontos megjegyeznünk, hogy Magyarországon 2016 óta a Nemzeti Közművekhez tartozó Földgázszolgáltató biztosítja a lakossági gázt, a magyar tehát egységes árat fizet a szolgáltatásért. Azt is érdemes tudni, hogy a gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (nálunk ugye a köbméter a lakossági gáz "mértékegysége"), hanem annak fűtőértékétől is. Bár a fűtőérték fogalma kissé ködös lehet, ez a mutató leegyszerűsítve annyit mutat meg, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.

A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékű földgázokat és egyéb éghető anyagokat össze lehessen hasonlítani. Ezt a földgáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni. A fűtőérték mértékegysége a megajoule/köbméter vagy a gigajoule/köbméter. A földgáz fűtőértéke egyébként Magyarországon a legtöbb helyen 33 és 35 megajoule/köbméter között mozog, ezt a fűtőértéket szabvány írja elő. A lakossági gáz árát, valamint az árszabályozás kereteit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján a miniszter rendeletben állapítja meg.

A szamoldki.hu arról ír, hogy elmúlt időszakban egyre többen panaszkodnak arra, hiába az olcsóbb gáz, a minősége sokat romlott a korábbiakhoz képest. Hiába fizetnek kevesebbet a szolgáltatásért, a víz lassabban forr fel a gáztűzhelyen és többet kell fűteni ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen, mint korábban. Nos, le kell szögeznünk, hogy a fűtőérték a földgázból kinyert energia mellett több egyéb tényezőtől is függ: közre játszik a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése, de még az időjárás is.

A statisztikai adatokat böngészve azt látjuk, hogy a lakossági fogyasztók földgáz átlagára 3,16 eurócent volt kilowattóránként a tavaly augusztusi számok szerint Budapesten (egy gigajoule természetes gáz 277 kilowatt/órának megfelelő elektromossággal egyenlő).

Az egy gigajoule energiatartalmú gáz ára átlagosan 11 euró nálunk a legfrissebb adatok szerint, ami az egyik legalacsonyabb uniós szinten - ugyanannyi, mint a magyar ellenzék bezzegországában, Romániában. Nincs még egy EU-s főváros, ahol alacsonyabb lenne a hasonló energiatartalmú gáz ára.

2019 első felében Svédországban, Franciaországban és Hollandiában mérték a legmagasabb gázárakat az EU-ban, Stockholmban több mint hatszor, Párizsban több mint négyszer annyit kell fizetnie a fogyasztóknak a gázért, mint Budapesten. A környező országokat nézve Pozsonyban másfélszer annyit, míg Bécsben majd két és egyharmaddal kell többet fizetniük a lakossági fogyasztóknak.

Mégsem olyan olcsó a hazai gáz, ha figyelembe vesszük az egyes országok ár- és bérszínvonalának különbségeit - írta a Privátbankár 2017 tavaszán a "rezsicsökkentéses kormánypropagandát" hibáztatva minden földi rosszért. Nos, ehhez annyit teszünk hozzá, hogy vásárlóerő paritáson csak Brüsszelben, Londonban és Luxembourgban kell kevesebbet fizetni a lakossági földgázért, mint Budapesten.

A 2012 és 2016 vége közötti időszakban mintegy 30 százalékkal csökkent a gáz ára Magyarországon, s bár az ellenzéki sajtó előszeretettel hangsúlyozza, hogy európai szintű tendenciának számított a gázár csökkenése, addig az EU-s átlag "csupán' 11 százalékos volt.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/89108/pics/lead_800x600.jpg
Európai Unió,gázszámla,Magyarország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?