Blogolj!

Január elsejétől emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 ezer, a garantált bérminimum összege 210 600 forintra emelkedik.

A pénzügyminiszter elmondta, a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben: a Pénzügyminisztérium számításai szerint éves átlagban 4,9 százalékkal. Ezt a növekedést a két számjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül.

Varga Mihály közölte, a minimálbérről szóló döntés még idén megjelenik a Magyar Közlönyben, az emelkedés a minimálbér és a garantált bérminimum esetében is 8-8 százalékos.

A pénzügyminiszter beszámolója szerint a keresetek növekedésére érdemi hatással van a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is, ennek is köszönhetően az idei első háromnegyedévi bérnövekedés 2017 és a tavalyi év után újra két számjegyű volt, míg idén az első háromnegyedévben közel 11 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek.

Az idei bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán folytatódhattak a kiváló makrogazdasági adatoknak köszönhetően, mely feltétele volt a tárgyalások újraindításának. A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek között az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre - idézi az MTI Varga Mihályt, aki elmondta, a kötelező legkisebb bérek a 2018. végén - a hatéves bérmegállapodás keretén belül - kötött két évre szóló egyezségnek megfelelően növekednek.

Varga Mihály emlékeztetett, 2010-hez képest a minimálbér összege 119 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 135 százalékkal emelkedik, a kormányzat tehát elkötelezett a jövedelmek emelkedése mellett. Rámutatott, a nettó keresetek 2010 és 2019 között 87 százalékkal emelkedtek a családi adókedvezményt is figyelembe véve.

2010 és 2018 között a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül mérve 40,6 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével átlagosan 47,2 százalékkal nőtt, a kétgyermekesek reálkeresete 58,6 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 76,1 százalékkal nőtt 2010-ről 2018-ra.

A kormány célja továbbra is az, hogy a jövőben tovább emelkedjenek a bérek Magyarországon, 2020-ban várakozásaik szerint 8-9 százalékot meghaladó átlagkereset-emelkedés várható Magyarországon - zárta Varga Mihály.

(Forrás: MTI)

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/88220/pics/lead_800x600.jpg
béremelés,bérnövekedés,minimálbér,Pénzügyminisztérium,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-01 11:21:31
Jó emberek !
Értsétek már meg végre, hogy az aberrált liberráltaknak nem ez kell, hanem a karigerik, a horváth csabik, a gy. némethek, a konczok, a bródyk, a demszkyk, a kurcsányok meg a kurcsánynék, a g(r)ec(z)yk, a hablatyok (nem véletlen a csupa-csupa kisbetű !!!!!), és a további széltolók, mert mégiscsak ők azok, akik röpke három hónap alatt képesek tökéletesen szétzúzni, lerombolni mindazt, amit az Orbán kormány nagy erőfeszítések árán létrehozott !!!!
Ez kell nekik, mert nyilván, valami megmagyarázhatatlan mazochizmus ott lakozik ezeknek a senkiháziaknak a lelke mélyén !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?