Blogolj!

Gigasztrájk jöhet – több áruházlánc állhat le 2020 elején

Pintér M. Lajos

Lebénulhat az értékesítés számos áruházláncnál a jövő év kezdetén, mert a bolti munkavállalók közösen, akár sztrájkkal akarnak nyomást gyakorolni a munkaadókra – értesült a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Több áruházláncnál leállhat a munka az év elején, vagyis akár egyszerre bénulhat le az értékesítés valamennyi hálózatban

– írja a Magyar Nemzet.

A napilap szerint már három, a magyar piacon meghatározó áruházláncból jelezték a dolgozók, hogy az év végi szezon után hajlandók határozott lépéseket tenni a munkaerőhiány okozta helyzetük megoldásáért. A napi fogyasztási cikket kínáló üzletek mellett ugyanis az iparcikkek piacán is egyre több alkalmazott sérelmezi, hogy a kereskedelemben a munkáltatóknak nincs közös stratégiájuk, csupán egyéni szinten intézkednek a nyereségérdekelt vállalatok. 2020-ban ezért áruházlánconként többen fognának össze, hogy a magyar bolti munkavállalók közösen gyakoroljanak nyomást a munkaadókra, és akár összehangolt sztrájkot kezdenének – értesült a napilap áruházi körökből.

Az újság megjegyzi, a háttérben az áll, hogy egyre forgalmasabb az év végi bevásárlások időszaka az élelmiszerboltokban és az iparcikkeket árusító üzletekben is, és a lakossági fogyasztást kiszolgáló munkavállalói réteg leterheltsége folyamatosan fokozódik karácsonyig, jellemzően hét végi pihenőnap nélkül.

A nagyobb cégeknél és egységekben emiatt a túlhajszoltság, a túlóráztatás és a kiszámíthatatlan időbeosztás már nagyobb gond a kereskedelmi dolgozóknak, mint amekkora az eddigi béremelések munkaerő-megtartó ereje.

„Emiatt akad olyan cég, amelynek üzleteiben december első hetében már mindennapos a feszült hangulat a hét közben is többször változó beosztások miatt. Olaj a tűzre, hogy sok helyütt már nem feladatkörönként foglalkoztatják a dolgozókat, hanem az értékesítés folyamatai alapján meghatározott prioritások szerint”

– derül ki a cikkből, mely arra is kitér: a szükséges létszámnál boltonként jellemzően tíz-húsz százalékkal kevesebben vannak az agyonterhelt dolgozók.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a havonta átlagosan bruttó 230 ezer, azaz nettó 160 ezer forint körül kereső áruházi dolgozók egyre több láncnál találnak egymásra, formálódó összefogásuk pedig közös tiltakozást is eredményezhet a jövő év első felében. Ennek keretében akár előre egyeztetett időpontban több vállalatnál egységes munkabeszüntetést is szervezhetnek, vagyis gigasztrájkkal érnék el, hogy munkáltatók tegyenek érdemi lépéseket az ágazat legnagyobb problémájának megoldására, és a cégek ne csupán a profitjukat tartsák fontosnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/86974/pics/lead_800x600.jpg
áruház,élelmiszeripar,munkavállaló,profit,sztrájk
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?