Blogolj!

Kinyírja a magyar méhészeket a kínai gagyiméz?

Pintér M. Lajos

Olyan brutálisan lenyomta az árakat az ázsiai import, hogy súlyos veszélybe kerülhet a minőségi magyar méz.

Illusztráció: pixabay.com

Egy év alatt húsz százalékkal csökkent a méz ára, az elmúlt tíz évben pedig euróban számítva hatvan százalékos volt az árcsökkenés

– erről az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke beszélt az M1-en.

Bross Péter hozzátette, hogy az olcsó kínai méz uralja a piacot: 85 ezer tonna jött be belőle az elmúlt évben, és ennek is 11 százalékkal csökkent az ára.

Ilyen kevés pénzért európai méhész nem tud mézet előállítani

– mondta.

A szakember rámutatott, a kínai szabályozás nem tiltja, hogy a mézhez hozzáadjanak vagy abból elvegyenek valamit, ezért ők akár gyantaszűrhetik is a mézet, amivel eltüntetik a méz azonosíthatóságát adó összetevőket, a virágport, a szermaradványokat és egyéb, a méz meghatározására alkalmas elemeket. Ez Európában tilos, a kínai méz mégis bejöhet, ami súlyos veszélyeket rajt magában, illetve ellehetetleníti az itteni termelőket, így a magyar méhészeket is.

Mezőgazdaság: jelentősen nő a méhészek támogatása

Jövőre 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek a nemzeti méhészeti program részeként. A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be a magyar méhészek XI. világtalálkozóján. Nagy István a Gödöllőn tartott rendezvényen elmondta, hogy bár a magyar méhészet kis ágazatnak minősül, ám stratégiai fontosságát jelzi, hogy nélküle nagyobb ágazatok bajba kerülnek.

Az állam úgy igyekszik segíteni, hogy a magyar méhészek az idén méhcsaládonként 500 forint jövedelempótló támogatást igényelhettek, jövőre ez 1000 forintra emelkedik – idézi az MTI.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/86580/pics/lead_800x600.jpg
agrárium,méhészet,méz,mézhamisítás,mezőgazdaság,méztermelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?