Blogolj!

Mezőgazdaság: jelentősen nő a méhészek támogatása

Kálovics Tibor

Jövőre 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek a nemzeti méhészeti program részeként. A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be a magyar méhészek XI. világtalálkozóján.

Fotó: agrársezktor.hu

Nagy István a Gödöllőn tartott rendezvényen elmondta, hogy bár a magyar méhészet kis ágazatnak minősül, ám stratégiai fontosságát jelzi, hogy nélküle nagyobb ágazatok bajba kerülnek. Kiemelte, hogy a biológiai sokszínűség is veszélybe kerülne a méhek általi beporzás nélkül. Emiatt a kormány erre az évre a beporzási támogatást, amely méhcsaládonként 500 forint volt. Jövőre ez a támogatást a duplájára emelik. A 25 százalékos támogatás úgy értelmezhető, hogy a méhészek számára elérhető forrás 998,5 milliárd forintra fog bővülni. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az EU-n kívüli országokból érkező méz jóval gyengébb minőségű mint a magyar, példaként Kínát hozta fel. Elmondta, hogy az, hogy magasabb technológiai színvonalon készítik a mézet a tagállamokban és a magasabb élelmiszer-biztonsági feltételek mellett a termelő méhészek nehezen állják az árversenyt. Ez azzal a sajnálatos következménnyel járhat, hogy piaci alapon nehezebb lesz fenntartani a méhészeti tevékenységet. 

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a fiatalok egyre kevésbé választják a méhészkedést az ágazat gazdaságosságának csökkenése miatt. Ez elsősorban nem a mennyiség miatt jelent problémát hanem a méhcsaládok csökkentésével elmaradhat a beporzás, ami pedig már nemzetgazdasági következménnyel járhat. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/86502/pics/lead_800x600.jpg
méz,mezőgazdaság,méztermelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?