Blogolj!

Fókuszban a klímavédelem, kétmillió facsemetét ültetnek az állami erdőgazdaságok

Dorogi László

Nagyszabású Országfásítási Program indult el hétfőn. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkor használnak fel.

Fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a mintaprogramba 86 település csatlakozik be. Nagy István agrárminiszter elmondta, az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése.

A minisztérium korábban már több fásítást ösztönző programot is indított, Nagy István emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak.

Nagy István leszögezte, az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony választ adhat, ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt, a klímacélok teljesítése kiemelt feladattá vált.

Az agrártárca közleménye kiemeli, a honi erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami jelenleg az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A becslések szerint az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva évente további mintegy 8000 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A faültetési program célja, hogy a lakosság minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a klímavédelembe. Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkor vetettek az erdők fenntartása során. Ez a szám is jól érzékelteti, hogy milyen komoly és összehangolt munka folyik évek óta a tárcánál erdeink fenntartásáért - emeli ki a közlemény. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

(Forrás: MTI)

Címkék: klímaváltozás
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/85482/pics/lead_800x600.jpg
klímaváltozás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?