25 év után ismét BL-főtáblás a Ferencváros!
A magyar bajnoknak egy gólnélküli döntetlen is elég volt a norvég Molde ellen ahhoz, hogy belépjen az álmok kapuján.
Blogolj!

Magyarországon is visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelések ÁFA-ja

Ragnar Volarus

Egy olasz precedens (Enzo di Maura 35 ezer eurós követelése), majd egy hasonló magyar eljárás alapozta meg, hogy a jövőben Magyarországon is visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelésekre korábban befizetett forgalmi adó. És erre a magyar NAV is köteles lesz. A friss döntés lehetővé teheti, hogy legfeljebb fél éven belül más érintett adózók is kérjék a behajthatatlanná vált követeléseikre jutó áfa visszatérítését.

Sajnos hosszú évek óta küzdöttek azzal a magyar adózók, hogy ha a vevőjük véglegesen nem tudja, vagy nem akarja megfizetni egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét, akkor az eladó mindent bukott, hiszen a termék és/vagy szolgáltatás ára mellett még az áfa-összeg hozzáadódott ehhez, hiszen ő azt befizette az államkasszába. Ez pedig teljesen igazságtalan. 

Korábban már számos próbálkozás volt ennek módosítására, hogy legalább visszakaphassák a behajthatatlan követelésükre jutó áfa összegét. De Enzo di Maura 2017-es ügyében olyan ítélet született, amely megágyazott a magyar enyhítésnek is. Az olaszok ugyanis úgy döntöttek. hogy az adózónak az áfa visszajár, ha már szinte egészen biztos, hogy a vevő soha nem fogja kifizetni a vételárat. Például a vevő felszámolás alá kerül, vagy végrehajtási eljárás indul ellene.

A NAV ennek ellenére mostanáig áfa visszatérítésére változatlanul nem volt hajlandó. Most viszont az EUB egy magyar adózó ügyében hozott végzése után már nincs visszaút. Ez kimondja, hogy ha egy követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor nem dönthet úgy a tagállam, hogy nem adja vissza az áfát. Ez ugyanis összeegyeztethetetlen lenne az áfasemlegesség elvével. Ez a döntés még nem olvasható az EUB ítéletei között, de várhatóan a jövő hét elején meg fog jelenni.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/85460/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?