Blogolj!

Ingatlanpiac: egyre több kínai vásárol lakást Budapesten

Kálovics Tibor

Az OTP Ingatlanpont összeállításából kiderül, hogy Budapest egyes kerületeiben a 26 százalékot is eléri a külföldi ingatlanvásárlók aránya, a kínai vásárlók jelenléte pedig nemcsak a főváros, de országos szinten is kiemelkedő.

Fotó: napi.hu

Az összeállítás szerint a magyar lakáspiac összforgalmának 2,3 százalékát teszik ki a külföldi vásárlók, Budapesten azonban a külföldiek az ingatlanforgalom 12 százalékát adják. Kiemelték, hogy néhány belső budapesti kerületben a lakásvásárlók több mint egy negyede külföldi állampolgár volt. 

A legtöbb külföldi lakásvásárló német míg a lista második helyén a kínaiak szerepelnek. Amíg azonban a németeknek csak 13 százaléka vásárol budapesti ingatlant, addig a kínaiaknál ez az arány 91 százalékos. 

Laczi Csaba az OTP Ingatlanpont régióvezetője kiemelte a közleményben, hogy a kínai vásárlók egy része a budai hegyvidéket részesíti előnyben. Példaként a II. kerületi lakásokat hozta fel, ahol jellemzően 100 millió forint feletti értékben (a négyzetméter ár átlagban 650 ezer forint) keresnek ingatlant, főként családi házakat. A kínaiak másik csoportja főként a X. kerületben a piac körzetében keres panellakást. Itt átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el a lakások. 

Jelentős azoknak a külföldi lakástulajdonosoknak a száma is, akik a kedvező hozam miatt befektetési szándékkal vásárolnak budapesti ingatlant. A kisbefektetők főként egy-egy lakóingatlant adnak bérbe, míg a nagybefektetők irodaházakat keresnek általában. 

Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exclusive hálózati területfejlesztési menedzsere a közleményben azt írta, hogy a német nagybefektetők mellett a kínaiak is jelen vannak a befektetők között. Általában irodaházakat, szállodákat keresnek, főként a belvárosban az Andrássy út vagy a Hősök tere környékén lévő 2-3 ezer négyzetméteres, egybefüggő kereskedelmi ingatlanok és a belvárosban teljes házak a kelendők.

Várhatóan 2020-ban sem csappan majd meg a magyar ingatlanpiac iránt az érdeklődés a külföldiek részéről - írja a közlemény. Ezt a hipotézist azzal indokolják, hogy Budapest európai viszonylatban egy olcsó világvárosnak számít és a jó hozam miatt egyszerre vonzó a kisbefektetőknek és a nagybefektetőknek is. 

Címkék: lakáspiac
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/85358/pics/lead_800x600.jpg
lakáspiac
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?