Blogolj!

A Világbanknak tetszik a túlóratörvény, a magyar gazdaság újabb mutatóban nyomta le a románt

Ragnar Volarus

Egy helyezést javított Magyarország a Világbank Doing Business rangsorában. A felmérés az országokat üzleti környezetük minősége alapján rangsorolta.

Ki ne emlékezne még arra az ellenzéki kutyakomédiára, amit a Parlamentben adott elő a balliberális oldal a túlóratörvény megszavazását követően. Nos, úgy fest, az idő újfent csak a magyar kormányt igazolta, ugyanis most a Világbanktól érkezett egy hatalmas piros pont a honi gazdaság ellenőrzőjébe.

A Világbank évről évre elkészíti a Doing Business névre hallgató felmérését, amely az üzleti környezetük minősége alapján rangsorolja az országokat. Magyarország Ease of Doing Business pontszáma 73,4-re növekedett a korábbi 73,2-ről, ami alapvetően nem tűnik hatalmas ugrásnak, de mindenképpen azt jelzi, hogy jó úton halad a gazdaságpolitika. Hova tovább, ezzel az eredménnyel a világ országait magába foglaló lista 52. helyére léptünk előre, megelőzve a korábban előttünk haladó Romániát.

A Pénzügyminisztérium beszámolója szerint a magyar pontszám javulása mögött a Világbank által vizsgált szempontok alapján döntően két kormányzati intézkedés áll: a szociális hozzájárulási adó 2018. január elsejei csökkentése, valamint az áfa gyorsabb visszatérítése, amelyben jelentős szerepet játszott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is, hiszen az adóhivatal folyamatosan bővíti elektronikus szolgáltatásait.

A Doing Business-rangsor egyébként egy összevethető módszertan alapján készül, és tulajdonképpen azt méri, hogy milyen könnyű az adott országban vállalkozást elindítani és fenntartani annak működését. A Világbank kifejezetten üdvözítőnek tartja a magyar túlóratörvényt, hiszen a foglalkoztatók számára egy kedvező és a versenyképességet javító módosítás.

Címkék: gazdaság
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/84965/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?