Blogolj!

Október 31-ig kell elvégezni a kötelező adategyeztetést

Kálovics Tibor

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy Október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést.

Fotó: mkb.hu

Binder István kiemelte, hogy a pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik.  Elmondta, hogy csak azok számára előírás a banki azonosítás, akik bankszámlaszerződésüket 2017. június 26-a előtt kötötték meg. 

A szóvivő külön emlékeztetett, hogy a pénzmosás elleni törvény az adategyeztetést minden ágazatra kiterjesztve előírja előírja, mert  fennállhat az esélye annak, hogy pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására használják fel az ügyfél adatait. 

Binder István kitért az átvilágítás menetére is: az ügyfelek személyi okmányait illetve lakcímkártyáját a pénzügyi szolgáltató lefénymásolja, majd az ügyfélnek egy dokumentum aláírásával nyilatkoznia kell arról, hogy  nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég elsőszámú vezetője és nem is diplomata. Amennyiben az ügyfél nem tudja személyesen intézni az adategyeztetést, akkor a lefénymásolt okmányait és a lakcímkártyáját e-mailen és postán is beküldheti a pénzintézetnek, de több hitelintézetnél akár élő videóbeszélgetés során is lehet már adatokat egyeztetni. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/84808/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?