Blogolj!

Miért kerül 330 forintba egy euró?

Benne volt a levegőben, hogy eléri a 330 forintos lélektani határt a forint/euró árfolyam és szerdára ez be is következett. De miért?

Délutánra már túl is voltunk a 330-on, vagyis közel a tavaly nyári 330,8 forintos szint. A háttérben bonyolult gazdasági folyamatok állnak. 

Először is az, hogy továbbra is nagy a Brexit körüli bizonytalanság. Nagyon rossz hatással van a befektetői hangulatra, hogy nincs döntés a britek EU-s kilépésének körülményeivel kapcsolatban. Lassan ott tartunk, hogy már a megállapodás nélküli kiugrás is jobb lenne, mint ez a mostani káosz. 

Emellett általánosan befolyásolja az európai piacokat a német gazdaságban észlelhető negatív folyamat: recesszió felé halad Merkel országa. Ez leginkább a nyitott gazdaságokra, amilyen a magyar is, gyakorol rossz hatást. 

Csak fokozza a bajt, hogy javában tart az amerikai-kínai kereskedelmi háború, aminek nemcsak a két érintett, hanem az egést világ látja kárát. 

Elemzők érdekesnek tartják a forint árfolyamának alakulását is. Az árfolyam nem egyszercsak felugrott 330 fölé és visszaesett, hanem lassan emelkedett és a lélektani határ felett stabilizálódott. Fizetőeszközünk a dollárral szemben sem áll jól: az amerikai pénzből 298-ért adnak egyet, ami két és fél éves mélypont. 

  https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/82921/pics/lead_800x600.jpg
   
  Feliratkozás blogértesítőre

  Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

  Feliratkozom

  Hozzászólások

  Ezeket a cikkeket olvastad már?