Blogolj!

Nőtt a kereslet az arany iránt

Kálovics Tibor

A jegybanki aranykészletek növekedése miatt 218.7 tonnára nőtt az arany kereslete 2019 első félévében ez az adat három éve a legmagasabbnak számít.

Az Arany Világtanács adatai alapján a  Conclude Befektetési Zrt. közölte az MTI-vel, hogy az első félév kerete 8 százalékkal haladta meg a 2018-as időszak keretét és, hogy utoljára 2016 január-júniusi időszakban volt ekkora forgalom. A kínálat jelenleg 2323,9 tonnára ugrott, ami hároméves csúcsnak számít. 

Az adatok szerint 2019 első felében 1091,5 tonna arany ékszert vásároltak, ez nagyban köszönhető az indiai fesztiválszezonnak illetve az esküvők gyakoriságának is. 

Hat százalékkal csökkent a magánbefektetők aranyrudak és -érmék iránti első féléves keresete, amely 476,9 tonnának felel meg. A kínaiak a jüan árfolyamának stabilon tartása miatt az egy évvel ezelőtti félévhez képest 18 százalékkal csökkentették  aranyrúd- és érmevételeiket.

 Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója jelezte, hogy a jegybankok növelték aranykészleteiket. A január-június periódusban regisztrált  374,1 tonnás vételük 57 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A legnagyobb vevőnek a lengyel központi bank számít, amely 100 tonnával gyarapította aranykészletét. 

Szintén kevesebb aranyra tartottak igényt a technológiai szektorban, a 128,3 százalékos vétel három százalékkal marad el az előzőtől. Ennek egyik oka az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja. 

Két százalékkal haladta meg a 2323,9 tonnás idei globális aranykínálat a korábbit, ez főként köszönhető a bánya-kitermeléseknek és újrahasznosításoknak. Az arany 1400 dollár körüli ára nyolc százalékkal volt magasabb mint amennyit egy uncia (31,1035 gramm) ért egy évvel korábban. Az arany ára a Fed (amerikai jegybank) kamatcsökkenése után a múlt hónap utolsó napján 1405 dollár körül mozgott unciánként. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/82031/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?