Blogolj!

Az elmúlt két év leggyorsabb ipari növekedését mérték májusban

A Központi Statisztikai Hivatal héten kiadott második becslése alapján az ipari termelés 8,7 százalékkal nőtt májusban. Ez 2017 óta a legélénkebb ütemnek számít a növekedést illetően.

Fotó: pecsma.hu

A statisztikai hivatal az előző hónaphoz képest legnagyobb, 1,4 százalékos növekedést regisztrálta szezonálisan és munkaerőtényezővel kiigazítva. 

Az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve 6,7 százalékos növekedést ért el az ipari termelés az év első öt hónapjában. A külpiaci eladások volumene, amely az összes értékesítés 63 százalékát adja 7,2 százalékkal, a belföldi értékesítésé 6,9 százalékkal nőtt. 

Nőtt a feldolgozóipar termelése is, tavaly májushoz mérve 8,7 százalékkal, míg az energiaipar kibocsájtása 10,4 százalékkal emelkedett. A járműgyártás kibocsátása 17,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot, de nőtt a gépjármű gyártás és a az alkatrész gyártás volumene is (20,9 illetve 12,9 százalékkal). 

6,6 százalékkal nőtt a számítógép és elektronikai, optikai termék gyártása, míg az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 25 százalékkal bővült. Csökkent viszont a híradástechnikai berendezés gyártása 2,7 százalékkal

5,4 százalékkal emelkedett az előző év időszakához képest az  élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása ez elsősorban a kivitel 6,1 százalékos növekedésének is köszönhető. 

A extília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában 4,4, a vegyi anyag, termék gyártásában 7,7 százalékkal csökkent a termelés, ám ez az ágazat adja az ipari termelés legkisebb százalékát. 

Az ipar belföldi értékesítése 9,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 7,5 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az ipari export volumene. A járműgyártás kivitele 17,0, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,1 százalékkal emelkedett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel ezelőtt mért adatoknál. Járműipari termékekre 15,1 százalékkal, villamos berendezésekre 13 sázalékkal több új megrendelés érkezett mint 2018. májusában. Számítástechnikai termékere ellenben második hónapja csökken az új megrendelések száma. 

Május végén 7,1 százalékkal volt nagyobb a teljes rendelésállomány az egy évvel korábbinál, az exportrendelések egy év alatt 7,7 százalékkal nőttek, míg a belfüldiek 0,1 százalékkal csökkentek. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/75961/pics/lead_800x600.jpg
feldolgozó ipar,ipari termelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?