Blogolj!

Budapesten bővülhet a Modern Vállalkozások Programja

Ragnar Volarus

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában az Ipari- és a Kereskedelmi Tagozat megtartotta félévzáró munkareggelijét, mely méltó – ideiglenes - lezárása volt a „Nincs olyan kérdés, amit ne lehetne feltenni!” mottójú, szeptember óta tartó rendezvénysorozatnak.

Zsabka Zsolt az Ipari Tagozat elnöke elmondta, úgy érzi elérték céljaikat, azaz közelebb kerültek a vállalkozókhoz és javult a kommunikáció, de ez még mindig csak az út eleje.

A mostani reggeli kicsit formabontó volt, hiszen nem csak a megszokott kötetlen beszélgetéssel telt, hanem fontos témákban tartott előadásokkal is bővült a program. Először Szatmáry-Jähl Angéla, a Kereskedelmi Tagozat elnöke beszélt a vállalkozások és az Önkormányzati képviseletek kapcsolatának fontosságáról. Szerencsére Budapest szinte minden kerületével sikerült együttműködést kialakítani, és az önkormányzatok szakmai bizottságaiban ott lehetnek a kamara képviselői, akik így már a rendeletalkotáskor képviselni tudják az ott élő vállalkozókat. Elnökasszony ezért megköszönte, hogy teljes jogú partnerként tekintenek az önkormányzatok a BKIK-ra.

Ezután a megjelent polgármesterek, alpolgármesterek és önkormányzati képviselők is kifejezték örömüket, hogy a munkareggelik minden alkalommal előrevitték a kerület ügyeit. Weinmann Antal, a XXIII. kerület alpolgármestere elmondta, az a legfontosabb feladat, hogy a vállalkozók tudják, hogy bármikor fordulhatnak segítségért az önkormányzathoz és a Kamarához is. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere rávilágított, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a BKIK-nak abban, hogy mindig a lehető legjobb megoldás szülessen egy döntés során, hiába szerteágazóak az érdekek. Marksteinné Molnár Julianna, a X. kerületi Önkormányzat Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke a beruházások fontosságáról beszélt, amellyel a helyi vállalkozóknak is lehetőséget biztosítanak a fejlődésre, ezért különösen örülnek ezeknek a munkareggeliknek. Dr. Görhöny Ádám Józsefváros alpolgármestere is megerősítette, hogy nagyon jó visszhangja volt a kerületben a reggelinek, és részükről versenyképesség lehetőségének a megteremtése az egyik kiemelt feladatuk. Ötödikként Kerékgyártó Gábor Újbuda önkormányzati képviselője és Vállalkozásfejlesztési tanácsnoka elárulta, hogy céljuk a kerületben lévő egyetemek tudásbázisát összekapcsolni a kerületi, vagy akár a fővárosi vállalkozásokkal, hogy azok üzletileg is hasznosuljanak, ne szakadjon meg az innovációs lánc.

Zsabka Zsolt ezután elmesélte, hogy a vállalkozóktól sokszor megkapták a kérdést, miért nem elérhető a fővárosban a Modern Vállalkozások Program? Ő pedig ígéretéhez híven utánajárt ennek, a Kamara erejét kihasználva pedig lobbizott ebben az ügyben, és a legmagasabb helyekig elment.

Ennek eredményeképp Dr. Kelemen Csaba az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője elmondta, hogy a közép-magyarországi régió mindig nehéz kérdés, mert uniós szempontból fejlett - holott ez nem teljesen így van -, ezért csak központi költségvetési forrás használható. De feltett szándékuk, hogy a Digitális Jólét Programmal együttműködve a második félévben egy javaslattal álljanak a Kormány elé, amellyel várhatóan 10-20 milliárd forinttal tudnák ezt a régiót támogatni, és végre a fővárosi vállalkozások is pályázhatnának.

Ezután Kott Ferenc az MKIK Informatikai kollégiumának és a BKIK Informatikai osztályának vezetője, valamint Czimbalmos Levente szakmai vezető bemutatta a Modern Vállalkozások Programot és annak Budapestre való kiterjesztésének lehetőségét. Ahogy elmondták, sajnos egyelőre a magyarországi vállalkozások nagyon rosszul teljesítenek a digitalizáció terén, így minél gyorsabban meg kell kezdeni a felzárkózást. Ebben segíthet az MVP, amelynek négy alappillére van: a tanácsadói hálózaton keresztül a személyes megkeresés, a minősített szállítói- és termékkatalógus, a rendezvények és a mindenki részére elérhető Tudástár. Ezek a vallalkozzdigitalisan.hu oldalon elérhetőek.

Ez követően Kozma Tamás a SPARKON Solutions Kft. üzletágvezetője tartotta meg Ipari digitalizáció a budapesti közlekedésben című előadását. A cég olyan szenzoralapú Smart City megoldásokon dolgozik, amelyet magyar fejlesztés, magyar hardver, magyar szoftver és magyar gyártás jellemez, ami a világon egyedülálló.

Végezetül újra az Önkormányzatok képviselői mondták el, hogy örömmel látják a közös célt, hiszen az elhangzottak nem csak a vállalkozásoknak, hanem az Önkormányzatoknak is fejlődést jelenthetnek, ami mindannyiuk érdeke.

Címkék: BKIK
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/74853/pics/lead_800x600.jpg
BKIK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?