Blogolj!

Újra téma a vasárnapi nyitvatartás

Nem a teljes zárás, csak a nyitvatartási idő racionalizálása került ismét napirendre – legalábbis az áruházláncok már erről egyeztetnek.

Noha a kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartására vonatkozó körülményeket, ismét napirendre kerülhet a vásárlókat megosztó hét végi munkavégzés kérdése a boltok világában – tudta meg a Magyar Nemzet.

Mi áll ennek az egészenek a hátterében? Bár kétségtelenül jól hangzana, de nem az áruházak ilyen jó fejek, hanem ebben a szektorban is tettenérhető a munkaerőhiány. Márpedig a nagyobb boltok vasárnap is hajnaltól késő estig nyitva tartanak, ám ehhez nincs megfelelő számú emberük. 

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél (KDFSZ) már kezdeményezte a felmérését annak, hogy mennyire hatékony a vasárnapi nyitvatartás, illetve a túlórákat, pluszmunkákat miként számolják el a munkaadók. Az is világossá vált az elmúlt időszakban, hogy a kormány nem szól bele az üzletek ilyen jellegű működésébe és a vásárók sem támogatják, hogy zárva legyenek az üzletek a hét utolsó napján. A szakszervezet szerint a munkáltatók nyitottak egy kompromisszumos megoldás kialakítására, vagyis akár 4-6 órával is előbb bezárhatnak az üzletek. 

Az is tény viszont, hogy több olyan bolt is akad, amelyik egyáltalán nem nyit ki vasárnap – persze ez a saját döntése. Ugyanakkor egy új szabályozás bevezetéséhez leginkább a kereskedelmi láncok önszabályozására lenne szükség, hiszen ez csak önkéntes döntés alapján működhet. 

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/74732/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-17 17:26:50
Ugyan, meddig rágjuk még ezt a gumicsontot ?! Futjuk a teljesen felesleges köröket a semmiért.
Rendeletileg be kell zárni az összes boltot vasárnap, aztán >>>>>>>> kalap-kabát.
Aki vásárolni akar a hétvégén is, az tegye szombaton.
Ezelőtt negyven évvel is megvoltunk vasárnapi nyitvatartás nélkül, ezután is meglennénk !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?