Blogolj!

Jövő héten tárgyalja a költségvetést az Országgyűlés

Jövő héten, ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés. Szerdától péntekig a képviselők akár több mint 30 órán át tárgyalhatnak a magyar kormány költségvetési javaslatáról.

Fotó: lokal.hu

Kövér László házelnök napirendi indítványa szerint az ülés hétfőn 13 órakor kezdődik, ezt követő majd az interpellációs blokk. Az indítvány a parlament honlapján elérhető. 

A parlament kedden dönthet arról, hogy a 2020-as esztendőt a nemzeti összetartás évének nyilvánítják-e, majd ezt követően a kabinet adócsomagjáról tartanak általános vitát. 

Szerdán kezdődik a 2020-as büdzsé tárgyalása a pénzügyminiszter nyitóbeszédével (legfeljebb 40 perc), majd ezt követően az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke szólal fel (legfeljebb 30 perc). Ezután a kormánypárti illetve az ellenzéki képviselők 900-900 percben mondhatnak véleményt a költségvetési javaslatról szerda és péntek között. 

Varga Mihály az előterjesztése benyújtásakor úgy nyilatkozott, hogy a költségvetési javaslat családbarátnak minősül, mivel a családok támogatása 224 milliárd forinttal emelkedik. A gazdaságvédelmi akciótervet szintén említette a pénzügyminiszter, ez mintegy 500 milliárdos segítséget jelent a gazdasági szereplőknek, miközben az adók csökkennek, a biztonsági kiadások növekednek. 

 A tárcavezető javaslatában 4 százalékos növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további, év végére 67 százalékra történő mérséklődésével, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

A kormány nullszaldós költségvetést készített az állami működést tekintve 2020-ra is. 

Címkék: költségvetés
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/74690/pics/lead_800x600.jpg
költségvetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?