Blogolj!

Odavágott az eső, drágul a szamóca

Pintér M. Lajos

No meg a görög import sem kedvez a magyar termelőknek. Jóval többet kell fizetnünk a finom eperért, mint reméltük.

Fotó: pixabay.com

Jelentős kárt tett idén az eső és a csapadékos időben terjedő gombafertőzés a szabadföldi szamócatermésben is, ez és a görög import miatt akár 20-30 százalékkal is drágább lehet a termés. A rossz hírt a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke közölte az MTI-vel.

Apáti Ferenc elmondta, hogy a fagyok és az aszály idén nem okozott érdemi kárt a szamócaültetvényekben, ugyanakkor az eső és a gombafertőzés miatt a mintegy 400 hektáros szabadföldi terület 20-30 százaléka is kieshet.

A magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet.

Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát egyébként belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Jelentős az ország importja, mely a magyar termés körülbelül felét teszi ki: spanyol, olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/73803/pics/lead_800x600.jpg
agrárium,eper,export,import,mezőgazdaság,szamóca
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?