Blogolj!

Helyzeti előnybe került a térségünk

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata által szervezett Helyünk és lehetőségeink a változó világban című pódiumbeszélgetés-sorozat harmadik rendezvényén a V4 országok helyzete és felzárkózási lehetőségei kerültek terítékre.

A beszélgetést vezető Csúri Ákos a friss híreket felidézve úgy vélte, hogy a V4 államok és Japán vezetőinek részvételével tartott pozsonyi tanácskozás egyértelműen a régió világpolitikai súlyának erősödését jelzi. Erre reagálva Dr. Boros Imre kifejtette, hogy a közép-európai államok együttműködését Károly Róbert király „nyugati fejjel” gondolkodva, a nyugat-európai hatalmi nyomás ellensúlyozására hozta tető alá. Ezt a hagyományt elevenítette fel Antall József néhai miniszterelnök, de a V4-ek újkori együttműködése az első időszakban lagymatag volt, az egyes országokat egymás ellen is kijátszották. 2010 óta viszont a V4-es államokban megérlelődött a felismerés, hogy erősebb összefogásra van szükség. Ennek része volt a lengyelek „jobbról jobbra” fordulata, és az is, hogy a csehek megpróbáltak távolságot tartani a gazdaságukat egyébként nagy mértékben befolyásoló Németországtól. Időközben ráadásul az Európai Bizottság is túlterjeszkedett a hatáskörén, és aktívan politizálni kezdett. Ebben a helyzetben az összefogás teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a V4-ek tényezővé váljanak – és ma már „a magyarok nyilaihoz” hasonlóan emlegetik őket Nyugat-Európában.

„Senki nem akar kiszállni az Európai Unióból, de szeretnénk a dolgokat kicsit a magunk képére formálni” – értékelte a törekvéseket Boros Imre. Sajátos regionális törekvésként megemlítette a kohéziós politika kelet-nyugati gondolkodásával szemben az észak-déli irányú együttműködések szükségességét, illetve azt, hogy a közeljövő költségvetési vitáiban olyan témákra adnának pénzt a nyugati tagállamok, amelyekhez semmi közünk, miközben a kohéziós és agrártámogatások szintjét tovább csökkentenék.

Ami a Japánnal folytatott megbeszéléseket illeti, kifejtette: Magyarország – Szlovákia után – az EU gazdaságába leginkább bekötött ország, ezért érdemes diverzifikációban gondolkodni, viszont ha Kína vagy Japán, esetleg Oroszország felé tájékozódunk, ezért komoly kritikákat szoktunk kapni.

Arra a kérdésre, hogy ki vezeti a V4-et, amelyet gazdaságilag Lengyelország, politikailag viszont Orbán Viktor dominál, Dr. Bogár László elmondta: Köztes-Európa ezer éve két birodalom között küszködik, jelenleg pedig legalább öt nagyhatalom – az EU, az európai tényezővé válni kívánó Németország, a határövezetének kitolására törekvő Oroszország, az amerikai (világ)birodalom és Kína – küzd a térségért. Véleménye szerint még sosem volt olyan erős a birodalmak anyagi és szellemi befolyásszerzési szándéka, mint napjainkban. Ami a gazdaságot illeti, az sem a semmiben lebeg, hanem lelki, szellemi és erkölcsi talapzaton nyugszik, és ilyen értelemben a V4-ek vezetője a magyar miniszterelnök. Az, hogy világpolitikai tényezővé vált, ironikus módon részben az ellene harcoló globális erőknek is köszönhető.

A beszélgetőtársak kitértek az EU helyzetére is. Csúri Ákos felvetésére, miszerint ha az Európai Néppárt adhat bizottsági elnököt, és a Brexit addig nem valósul meg, akkor jó eséllyel Angela Merkel kerül ebbe a pozícióba, Boros Imre azzal felelt, hogy bemutatta az európai politikában eluralkodó káoszt. A brit parlament blokkol minden Brexit-megállapodást, de elvetette a megállapodás nélküli kilépést is, miközben Nigel Farage Brexit-pártja lehet a legerősebb erő az európai választásokon. A Hollandiában frissen alakult új jobboldali párt, valamint a Svéd Demokraták is nagyon erősek, a spanyol mainstream politika a Voxtól retteg, Angela Merkel pedig a keletnémet pártoktól. Weber pedig olyan csúcsjelölt, „akihez képest még a magyar ellenzéki figurák is élettelinek tűnnek”. Jóslatuk szerint a jobboldal legalább blokkoló kisebbséget fog szerezni az Európai Parlamentben, és ez elegendő lesz arra, hogy a nagy őrültségeket megakadályozzák, de ennél jobb eredményben reménykednek.

Bogár László ezt azzal egészítette ki, hogy a történelem most felkínálja a lehetőséget ennek a térségnek. Az EU-t meghatározó uralmi struktúrák nagyobb bajban vannak, mint a régiónk, és erre ezer éve nem volt példa. Szellemi előnyhöz jutottunk, és most lenne igazán szükség egy erős és virtuóz politikus bizottsági elnökre, miközben soha nem volt jelentéktelenebb jelölt Webernél.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/71948/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,BKIK,Európai Bizottság,Európai Unió,Ipari Tagozat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?