Blogolj!

Mi a tökéletes szakma számunkra? Forduljunk a szakemberhez!

Dorogi László

Az élet egyik legfontosabb és legnehezebb döntése az, amikor ki kell találnunk, hogy milyen szakmát, milyen pályát válasszunk magunknak. Sokan tanácstalanul állnak ebben a valóban nehéz helyzetben, ami nem csoda, hiszen nem egyszerű dolog eldönteni, merre is induljon el az ember, mi érdekli igazán, amivel valóban sokáig szívesen foglalkozna.

Nos, szerencsére van megoldás, például egy jó pályaorientációs szakember, aki felbecsülhetetlen segítséget nyújthat ebben a borzasztóan nehéz döntésben.

"Nagyon fontos, hogy a pályaorientációs szakember nem hoz döntést az egyén helyett, hanem csupán segít neki szempontokat találni a választáshoz"

- szögezi le a Blogstarnak adott interjújában Quitt László, aki történetesen a szakma egyik legkiemelkedőbb egyénisége. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakembere kiemeli, a rendszerváltás előtt a "pályaválasztási rendszer" meglehetősen primitíven működött, hiszen a diákok tanulmányi eredményeik alapján mehettek gimnáziumba, középiskolába, vagy szakiskolába, de azóta szerencsére sokat változott a világ.

Nem tudod milyen szakmát válassz? Segítünk!

Manapság már rég nem állja meg helyét az az állítás, hogy a munka világában való boldoguláshoz egyetemi diplomára van szükségünk, sőt! Nagyon is sok olyan keresett szakma létezik, ahol elképesztően nagy a munkaerőhiány, márpedig a jó szakemberekre mindig mindenhol szükség van.

A pályaorientációs szakemberek egyik legfontosabb feladata, hogy népszerűsítsék a hiányszakképesítéseket, már csak azért is, mert azok a fiatalok, akik ezeket a képzéseket választják, extrán jól járhatnak.

"Ha a gyerekeket ezekbe a szakképesítésekbe orientáljuk, akkor a hagyományos ösztöndíj mellett, a szakképesítés megszerzéséig pénzdíjban is részesülhetnek. Ennek különösen a hátrányos helyzetű családban felnövő gyerekek esetében van komoly jelentősége, hiszen ezekben a családokban gyakran havi 10-20 ezer forint is kardinális kérdés"

- árnyalja a képet Quitt László, aki úgy véli, a mai fiatalok szabadsága nagyon gátolja őket abban, hogy tisztában legyenek saját magukkal, éppen ezért a gyerekeket akár már ötödikes-hatodikos korukban meg kell ismertetni a szakmákkal, azokkal a lehetőségekkel, amikről nagyrészt fogalmuk sincs.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/71670/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,pályaorientáció,pályaválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?