Blogolj!

Matolcsy György: a jegybank elérte a középtávú inflációs célját

A Magyar Nemzeti Bank elérte inflációs célját - közölte Matolcsy György. Az MNB elnöke arról beszélt, hogy a mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez.

fotó: mti.hu

2011 óta nem történt olyan döntés, amely a monetáris politika módosítását célozta volna. Zárunk egy hatéves jegybanki ciklust, és nyitunk egy hatéves ciklust - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank sajtótájékoztatóján, miután a monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de a kamatfolyosó szűkítésével megkezdte a szigorítást.

Az MNB elnöke kiemelte: a jegybank elérte a középtávú inflációs célját. Ezt egy fordulatnak tartja, és ezt nagyon kevesen érték el a világ nagy jegybankjai közül - emelte ki.

A jegybank elnöke szerint a belső fogyasztás bővül, a keresetek emelkednek, de a külső környezet lefelé mutató inflációs kockázatokat hordoz. Közölte, hogy a jegybank elsősorban az adószűrt maginflációt figyeli, döntései erre épülnek.

A mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez

- emelte ki. A jegybank elnök szerint az MNB monetáris politikája továbbra is "támogató, laza".

Matolcsy György az elmúlt időszak fontos eredményének nevezte a fenntarthatóan 3 százalék alatti költségvetési hiány elérését, és méltatta a "teljes monetáris politikai fordulatot". A növekedési fordulat fenntartását azonban versenyképességi reformokkal kell hosszú távon is tartóssá tenni 

A bankelnök beszélt arról is, hogy az MNB több mint 10 ezer milliárd forinttal járult hozzá Magyarország javuló pénzügyi helyzetéhez, ebben fontos szerepe volt az alapkamat csökkentésének.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/70708/pics/lead_800x600.jpeg
alapkamat,Magyar Nemzeti Bank,Matolcsy György
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?