Blogolj!

Januárban is gyorsabban nőtt a behozatal az exportnál

Dorogi László

A KSH hétfőn közzétett adatai szerint a magyar export euróban számított értéke 6,4 százalékkal, az importé pedig 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 225 millió euróval, 382 millió euróra mérséklődött.

A Központi Statisztikai Hivatal becsléséből kiderül, hogy a tavaly januári magas bázist tekintve az idén januári export növekedése jelentősnek számít, míg az import gyakorlatilag megismételte a tavalyi erős indulását, amelynél magasabb növekedést csak három hónapban tudott felmutatni a magyar gazdaság az elmúlt évben.

A KSH adatai szerint tavaly decemberben az export euróban átszámolt értéke 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a 393 millió euró értékű exporttöbblet pedig 178 millió euróval lett kisebb az egy évvel korábbihoz képest.

Az év első hónapjában az export 8993 milliárd euróra rúgott, míg az import 8611 milliárd euró volt. Ha a kivitel értékét nézzük, akkor elmondható, hogy bár 17,4 százalékkal meghaladta az előző havit, mégsem volt nagyobb az októberinél, vagy a novemberinél. Csakúgy, mint az import, ami 18,5 százalékkal felülmúlta a tavaly decemberit, de az októberi vagy novemberi értéktől elmaradt.

Tavaly az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, az áruforgalom mérlegtöbblete 5557 milliárd eurót tett ki, 2520 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8078 milliárd euróról.

A külkereskedelmi áruforgalom januári részletes adatait április 1-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/70053/pics/lead_800x600.png
export,gazdaság,import,külkereskedelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?