Blogolj!

ÉVOSZ: javaslatokkal segítenék a hazai lakáspiac további bővítését

El kell készíteni a beruházási projektek megvalósítását szolgáló hazai termékek katalógusát – olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által kiadott, Az építési ágazat 2019. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához című dokumentumban.

fotó: ingatlanhirek.hu

A 2013-as mélypont után a kormány lakáspolitikaiintézkedésienek köszönhetően, a megrendelt és kivitelezésbe vett lakások száma erősen megugrott, 2017-ben már 14 300 lakást adtak át, 2018-ra pedig már 18 000-nél tartott ez a szám. Idén várhatóan még ennél is több, 23-25 ezerre becsülhető az átadott lakóingatlanok száma, egyes számítások szerint azonban még ez sem lesz elég.- áll a tanulmányban.

A lakásfelújítások száma emelkedő tendenciát mutat, de ezen a számon is javítana a szakszövetség 180 000 körüli volt 2018-ban, az elvileg kívánatos évi 200 000 felújítandó lakásszámhoz képest, de ha figyelembe vesszük az elmúlt tíz évben tapasztalt felújítási elmaradásokat is, akkor ez a szám a duplája, mintegy 400 000 is lehet.

A kívánatos lakásállomány és a felújítások számáról, az ÉVOSZ egy javaslatcsomagot dolgozott ki. 

Az ÉVOSZ 8 pontban összegezte a legfontosabb teendőket.

  • A Kormány által indított lakásépítési, lakástámogatási programok csak akkor hatásosak, ha hosszú, legalább 8-10 éves időtávon kiszámítható és elegendő forrás van mögötte. Csak ilyen időtávba fér bele a lakossági előtakarékosság, a munkáltató támogatási érdekeltsége, a banki érdekeltség és a költségvetés teherbíró képessége. A programok továbbra is az első új és használt lakás megszerzésére és a meglévők energiatakarékossági és hőszigetelési problémáinak megoldására kell irányuljanak. Emellett kiemelt figyelmet kell hogy kapjanak a CSOK keretében is a felújítások.
  • A meglévő lakásvagyon felújításánál meghatározó az energiatakarékos létesítmény kialakítása. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia jó kiindulópont ahhoz, hogy az uniós forrásokra is alapozva lakásfelújítási program készüljön. Ennek a forrásszükségletei ismertek, kialakításra vár a költségterhek ösztönzőbb megosztása a költségvetés és a lakástulajdonosi kör között a családi otthonteremtési kedvezményben nem részesülő lakossági körben is.
  • A Parlament és a Kormány 2015. évi intézkedései nagy lendületet adtak az új lakóingatlan építésekhez és egy meghatározott társadalmi rétegnél a meglévő lakóingatlanok felújításához, bővítéséhez is. A továbblépéshez javasolható az engedély- vagy bejelentésköteles lakóingatlan felújításoknál a felújítási ÁFA-érték 50 százalékának - maximum 3 millió Ft nagyságrendig - számla alapján való visszaigényelhetőségét.
  • Javasolandó az energiatakarékos városrész-rehabilitációs programok beindítása, ahol a meglévő lakások korszerűsítése, az újak megépítése együtt szerepel a városrész további energiafogyasztó létesítményeinek, energiahálózatainak a felújításával.
  • A meglévő lakásvagyon meghatározó részét képező panellakások lakásminőségének javítása érdekében ki kell dolgozni és el kell indítani egy hosszú távú "Panelprogram"-ot.
  • Sokat javítana a kiszámítható megrendelő felelősségének erősítéséhez a lakásszövetkezetek, a társasházi tulajdonosi közösségek működésének újraszabályozása, jogállásuk modernizálása.
  • Az új építésű lakóingatlanok 5 éves építményadó-mentességét, illetve -kedvezményének bevezetése is javasolandó.
  • Javaslat lehet továbbá az állami, illetve önkormányzati bérlakásprogram előkészítése és elindítása.
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69816/pics/lead_800x600.jpg
ÉVOSZ,lakásépítés,lakásfelújtás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?