Blogolj!

A tudás lehet a magyar gazdaság rejtett tartaléka

Pintér M. Lajos

A szakértő szerint akkor lehet fenntartani a jelenlegi gazdasági növekedést, ha a kormányzat a tudásba fektet, kiaknázza a magyar szürkeállományban rejlő potenciált.

Illusztráció: pixabay.com

A gazdasági növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni, e téren az egész országnak előre kell lépnie. Ezt Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára jelentette ki az M1-en.

Mint elmagyarázta, jelentős átalakulásban van a világgazdaság, ami megtorpanással járhat, de ebből az átalakulásból nem szabad kimaradni, különben nem lesz fenntartható a jelenlegi növekedés. A magyar gazdaságnak vannak még munkaerő-tartalékai, de hiányzik a szakmai tudás, munkakultúra, ezen kell javítani.

Kiemelte, a változáshoz szükséges dinamikát a kkv-k adhatják, ezért fontos a támogatásuk. A hatóságoknak célszerű partnerként kezelni, segíteni a vállalkozásokat, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresek legyenek, munkahelyeket működtessenek és adózzanak – mutatott rá az MTI összefoglalója szerint.

Arra is kitért, a hazai vállalkozásoknak előbb meg kellene erősödniük és idehaza sikeressé válniuk, csak azt követően kezdhetnek el külföldön is terjeszkedni. Csath Magdolna szerint szükség lenne arra is, hogy a multik Magyarországon ne csak összeszerelő üzemeket tartsanak fenn, hanem magasabb hozzáadott értéket tartalmazó tevékenységet is végezzenek, így a magyar munkaerő feljebb léphetne a nemzetközi termelési értékláncokban.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69714/pics/lead_800x600.jpg
befektetés,gazdaság,gazdasági növekedés,kutatás,tudás,tudomány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?