Blogolj!

Adót emelne a jegybank az egészség jegyében

Dorogi László

A Magyar Nemzeti Bank adóemeléssel küzdene az egészség megőrzéséért, drágulhat a virsli, a bacon, a cukrászsütemények, a röviditalok, de a gyorsételek és a cigaretta is.

Fotó: Pixabay

Az MNB szerdán publikálta versenyképességi csomagját, amelyben több érdekes javaslatot is megfogalmaztak - írja az mfor.hu. Az egészségügyi részben például arról írnak, hogy emelni kellene az egészségre károsnak ítélt termékek adóját.

Az ételek esetében a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetését javasolja a jegybank, a röviditaloknál és a cigarettánál pedig a jövedéki adó emelését tartják szükségesnek. A jelenleg hatályos adószabályok kilogrammonként, illetve literenként határozzák meg a népegészségügyi termékadó összegét, az adóköteles sós rágcsálnivaló esetében kilogrammonként például 300 forint az adó összege, a cukrozott kakaópor esetében 85 forint.

A cigarettának nagyjából félévente igazítanak az adómértékén, a KSH adatai szerint 1200 forint fölé is emelkedhet a húsz szálat tartalmazó dobozok átlagára egy újabb dinamikus adóemelés következtében. A jegybank továbbá szorgalmazza a cigaretták egységes csomagolásának bevezetését - ez az intézkedés évek óta csúszik.  

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69590/pics/lead_800x600.jpg
adópolitika,Magyar Nemzeti Bank
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?