Blogolj!

A kényszerű adóelkerüléstől a magyar multikig

A BKIK Ipari Tagozata által kezdeményezett pódiumbeszélgetés-sorozat első alkalmának bevezető előadásában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára összefoglalta, milyen örökséget vett át a kormány, 2010 óta milyen alapvető fordulat történt a gazdaságpolitikában, és mi várható a közeljövőben.

Az államtitkár szavai szerint a jövő lehetőségeit meghatározza a múltunk is. A téves ideológiától vezetett elhibázott szerkezetváltás a rendszerváltást követően ellehetetlenítette a magyar vállalkozásokat, miközben a világban mindenhol a hazai hozzáadott értékre épülnek a sikeres gazdaságpolitikák. Különösen súlyosnak nevezte a kkv-k 52 százalék körüli általános adóterhelését, ami sok vállalkozást a szürkezónába lökött.

2010 után a kormány ezt fokozatosan a jelenlegi 36 százalék körüli szintre csökkentette, miközben a 2014-20 közötti fejlesztési forrásokat a lehetőségekhez mérten a hazai kkv-k felé csoportosította át. Ez azért is fontos, mert a mintegy 600.000 budapesti vállalkozásból csupán 36.000 tíz fő fölötti cég, míg a katás vállalkozók száma 300 ezer. Ők bevételüktől függően csupán 5-20 százaléknyi adót fizetnek. A döntések eredményeként 2010 után 30 százalékkal bővült a magyar gazdaság, és ugyanilyen arányban növekedtek a kkv-k is – miközben a világban ez a szegmens inkább stagnált.

A további tervek szerint 2022-23-ra az adóék 30 százalékosra csökken majd, miközben az egyetemek mellett innovációs ökoszisztémákat hoznának létre, melyek egyrészt a multik megoldandó K+F problémáit vonzanák, másrészt lehetőséget teremtenének a kisebb cégek számára is a fejlesztésekre. Ezekben a tudományos-technológia parkokban prototípusgyártást, mérőeszközöket, szervezetfejlesztési tanácsadást vehetnének igénybe az érdeklődők.

Azért a hazánkban működő multicégekről sem mondhatott le a kormányzat, mivel a világexport 80 százalékát a 600 legnagyobb vállalat adja, és őket – magyar multik hiányában – egyelőre ide kell vonzani, de a lehető legkedvezőbb feltételek mellett. Emellett – a központi régión kívül – mintegy 150 olyan céget azonosítottak, amelyeknek esélyük van „magyar multivá” válásra – velük kiemelten foglalkozna a kormány. Céljuk, hogy ezek a vállalatok a világpiacról tőkejövedelmet hozzanak haza, miközben a környezetükben működő kkv-kkal is megosztják tudásukat, tapasztalataikat.

(Fotók: Rácz László/N3 Kommunikáció)

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69605/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,erősödő gazdaság,György László,Pénzügyminisztérium
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?