Blogolj!

Orbán Viktor gazdasági évértékelője: Erős ország, erős gazdaság

Hat gazdaságpolitikai intézkedéstervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén. Amikor a migráció európai hatásairól beszélünk, a gyermekeinkről, unokáinkról van szó – hívta fel a figyelmet. 

fotó: mti.hu

Amikor a migráció európai hatásairól beszélünk, a gyermekeinkről, unokáinkról, az ő biztonságukról van szó – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című rendezvényén.

a bevándorlás teljesen át fogja alakítani a világot, amelyben most élünk, és ami majd 2050-ben vagy azután történik, az annak lesz a következménye, ami most zajlik. Aki most nem védi meg magát, az 2050-2060-ban már nem tudja.

– tette hozzá Orbán Viktor.

A jelen lévő gazdasági szereplőknek azt mondta a kormányfő: nem lesz értelme a gazdasági sikereiknek, ha egyébként az unokáik és a gyermekeik egy olyan világban veszik át önöktől a cégeket, amelyben nem jó élni.

A demográfiai fordulat előkészítését, az uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és egy „kifektetési” – magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató – stratégia elkészítését szabta feladatul Orbán Viktor miniszterelnök. A népesedéssel kapcsolatban a kormányfő jelezte: a családtámogatásokkal szeretnék elérni a demográfiai hanyatlás megállítását.

Az úgynevezett „kifektetési” stratégiáról pedig azt mondta a miniszterelnök, hogy a magyar vállalatoknak bek kell szállniuk a globális gazdasági versenybe, ehhez forrásokat kell teremteni nekik.

Matolcsy György: Versenyképességi fordulatra van szükség.

A fenntartható felzárkózás a cél a következő években, amihez versenyképességi fordulatra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ehhez strukturális reformokra van szükség, amivel felzárkózhatunk Ausztriához, 2030-ig nyugati szomszédunk egy főre jutó jövedelmi szintjének 85 százalékát érhetjük el. A versenyképességi fordulat nélkül viszont a közepesen fejlettek csapdájába ragadhatunk.

Az elmúlt években Magyarország az EU növekedési motorjává lépett elő. 2013 után meginduló növekedési fordulat utáni öt évben a GDP bővülési üteme magasabb volt, mint az EU nyugati országaiban. Hat életminőségen javító programpont mellett hat gazdaságot segítő programpontot dolgozott ki az MNB.

Tizenkét reformterület van, ezek közül Matolcsy György a pénzügyi rendszer átalakítását emelte ki, amelyben a GDP-arányos hitelállományt duplázni lehet, fix kamatozás mellett. 

A jegybank javaslatainak végrehajtása eredményesen támogathatja Magyarország legfejlettebb országok közé történő felzárkózását – véle az MNB. A jegybank számításai szerint egyszázalékos hitelállomány-növekedés a GDP bővülését jelentősen segíti. A hitelállomány emelkedése 20 százalékával emeli meg a gazdasági növekedés dinamikáját.

Varga Mihály: Magyarországnak még vannak tartalékai.

Magyarország kipróbálta néhányszor, hogy a növekedés fontosabb volt az egyensúlynál, ezért számunkra fontosabb az egyensúly és a növekedés – a megfelelő sorrendben – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A magyar gazdaság növekedésében még vannak tartalékok, a növekedési ütemelőnyünket a következő években is lehet tartani. 

Vannak még tartalékok a teljes foglalkoztatás eléréshez, bár bizonyos értelemben már utolértük Ausztriát, hisz idehaza ma már többen dolgoznak, mind nyugati szomszédunknál – ez a fordulat 2010 után következett be. Az átlagember a gazdaság teljesítményét a fizetések alakulásán méri le: az elmúlt években két számjegyű bérnövekedés ment végbe évente – ez idén is ismétlődik, ezt teszi lehetővé a hatéves bérmegállapodás.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69527/pics/lead_800x600.jpg
Bővült a gazdaság,Matolcsy György,Orbán Viktor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?