Blogolj!

Oktatni kell és meg kell fizetni a munkásokat

Dorogi László

Zsabka Zsolt szerint ma már nem lehet az iparban dolgozó munkásokat minimálbérrel megtartani, a gazdasági teljesítmény növeléséhez szükség van a munkavállaló ösztönzésére is.

A BKIK Ipari Tagozatának elnöke az mfor.hu-nak adott interjújában kifejtette, a munkaerő folyamatosan fogyatkozik az építőiparban, tavaly nyári adatok szerint nagyjából 150-200 milliárd forintos megrendelés-állományt nem tud teljesíteni az iparág, ám ennyi plusz teljesítmény továbbra sincs benne a gazdaságban. Egyértelmű, hogy a vállalkozásoknak növelniük kell a teljesítményüket, ma már nem lehet olyan hosszan elhúzni egy projektet, mint eddig. A teljesítmény növeléséhez a technológia fejlesztésére és oktatásra van szükség, ez utóbbi a BKIK Ipari Tagozatának egyik fő feladata - szögezte le Zsabka Zsolt.

"Képzéseket kell indítanunk, hogy legyen elég utánpótlás a szakmákban. Ma már ott tartunk, hogy a gipszkartonozást is oktatni kell, mert elfogytak az ehhez értő dolgozók"

- tette hozzá az Ipari Tagozat elnöke.

A tényleges munkaerő-szükséglet feltérképezését szolgálja a BKIK és a Corvinus Egyetem együttműködési megállapodása is, a BKIK a programban részt vevő 19 diák segítségével indított felmérést a szakképzési centrumoknál, melyből kiderül, hol és mit oktatnak, és arra egyáltalán van-e igény, vagy más képzéseket kell bevezetni.

Zsabka Zsolt szerint nagyon fontos, hogy a diákok is lássák, a BKIK nemcsak egyes iparágakra koncentrál, hanem egy független, vállalkozásokat segítő szervezet, amely komplex módon a gazdaság egészét vizsgálja. "Sokkal pontosabban kell tisztáznunk, hogy mit kínál a BKIK az évi 5000 forintért cserébe. Tudni kell, hogy nincs kötelező kamarai tagság, van viszont egy regisztrációs díj, amiért szolgáltatásokat lehet igénybe venni a Kamaránál." - fejtette ki az Ipari Tagozat elnöke.

Az elmúlt évek adóintézkedéseivel kapcsolatban elmondta, azok egyértelműen javítottak az adófizetési morálon, az építőiparban például egyre kevesebb a körbetartozás. Egyre többen ismerik fel, hogy érdemes kiállítani a számlát az elvégzett munkáról, mert csak így lehet érvényesíteni a garanciát, és csak ebben az esetben lesz kiegyenlítve az elvégzett munka ellenértéke. Zsabka Zsolt kiemelte, az elmúlt években az adóhatóság ellenőrzési rendszere is megváltozott, ezért mindenki igyekszik befizetni a járulékokat, adókat, az online számlakiállítási kötelezettség pedig szintén a piac tisztulásához vezetett.

A Zsabka Zsolttal készült teljes interjút az mfor.hu-n olvashatják.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/69509/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,építőipar,gazdaság,Ipari Tagozat,szakképzés,Zsabka Zsolt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?