Blogolj!

Uniós nyomásra törölték a Rubik-kocka védjegyoltalmát

Egy évvel ezelőtt írt arról a Portfolio.hu, hogy a korábbi nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kimondta: törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet.

fotó:123rf.com

Ezt a döntést 2018-ban a Fővárosi Törvényszék megerősítette, januárban pedig a Fővárosi Ítélőtábla is jóváhagyta. Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy bárki gyárthat és adhat el Rubik-kockát.

Az ítélőtáblának érvelésének lényeges eleme, hogy ha fennmaradna az védjegyoltalom, akkor az azt eredményezné, hogy a kocka formájú kirakós játékok terén az érintett műszaki hatás kiváltására alkalmas termékekre a kérelmező mindenkivel szemben monopóliumot nyerne, és az oltalom folyamatos megújítása esetén időkorlát nélkül felléphetne minden a védjegyhez hasonlatos kocka formájú logikai fejtörő terméket gyártó versenytársával szemben, függetlenül attól, hogy a megoldást védő szabadalmi oltalom már elenyészett. Ez pedig ellentétben állna a védjegyoltalom lényegével, céljával és természetével, ezért a védjegy törlésének van helye.

2016 novemberében az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU védjegyet sok év után végül törölték.

Címkék: Rubik-kocka, védjegy
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/68880/pics/lead_800x600.jpg
Rubik-kocka,védjegy
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?