Blogolj!

Négy százalékkal több arany fogyott a tavalyi évben

Kálovics Tibor

Az Arany Világtanács legfrissebb adati szerint az arany keresete tavaly négy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. Ebben a Magyar Nemzeti Bank vásárlásának is szerepe van. 

Fotó: arany9999.eu

Az adatokból leszűrhető, hogy a növekedés elsősorban a jegybankok vásárlásainak köszönhető. Az MNB tavaly 28,4 tonna aranyat vásárolt. 

Tavaly az arany keresete csak enyhén növekedett 4490 tonnára, de ez is elég volt ahhoz, hogy a kereslet a nemesfém iránt kielégüljön. Az aranybányák kitermelése 3365 tonnával új csúcsot ért el. 

A WGC (Arany Világtanács) adatai szerint a jegybankok tavaly 651,5 tonna arannyal növelték tartalékaikat, ez a legnagyobb nettó vételnek számít 1971 óta. 

Az aranyékszerek fogyása szinte megegyezett a 2017-es tendenciával, a közel-keleti kereslet ugyan visszaesett, de ezt a kínaiak, az amerikaiak és az oroszok vásárlásai ellensúlyozni tudták - mondta el az MTI-nek Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója a WGC adataira hivatkozva. 

Aranyrudakból valamint érmékből négy százalékkal több fogyott 2017-hez képest négy százalékkal, érmékből ráadásul az elmúlt öt évben a legtöbb fogyott el (236,4 tonna). A rudakból az utóbbi évekhez hasonló mérték kelt el. 

Az elektronikai eszközök előállításához nagyjából ugyanannyi kereslet (334,6 tonna) volt mint 2017-ben, az első háromnegyed év azonban kompenzálta az utolsó gyengébb negyedévet. 

A tőzsdén kevesebb arany áramlott a kereskedett arany befektetési alapokba mint egy évvel korábban. Tavaly 69 tonnával növekedtek ezek a készletek, míg az ezt megelőző évben 206 tonna volt a növekedés mértéke. 

A 4490 tonnás aranykínálat egy százalékkal az egy évvel korábbit. A kibányászott arany mennyisége rekordot ért el (3365 tonna), valamint az arany újrahasznosítása is magasabb mértékű lett egy százalékkal. 

Az arany tavalyi év végi unciánkénti (1 uncia=31,1035 gramm) 1281,3 dolláros ára mintegy 3 százalékkal maradt el a 2017 végitől. Árfolyama az utóbbi napokban 1300 dollár felett mozgott.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/68731/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?