Blogolj!

Erősödhet Magyarország gazdasági kapcsolata Kolumbiával

Kálovics Tibor

Elsősorban a kávétermesztés révén erősödhetnek a magyar és kolumbiai gazdasági kapcsolatok - erről Duván Ocampo, Kolumbia budapesti követségének ügyvivője beszélt Nyíregyházán.

Fotó: szon.hu

Az Euroadvance Kft telephelyén konferenciát rendeztek Nyíregyházán ahol elhangzott, hogy a déli nyitás politikájával összhangban hazánk több latin-amerikai országgal szeretné fejleszteni diplomáciai illetve gazdasági együttműködését. A pénteki rendezvényen Kolumbia került előtérbe és a résztvevő szakemberek a kávétermesztésben rejlő lehetőségekről értekeztek. 

Szuhóczky Gábor az Euroadvance Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy mióta Kolumbiában konszolidálódott a belpolitikai helyzet azóta az ország közti kapcsolat megélénkült. 

Duván Ocampo a budapesti kolumbiai követség ügyvezetője beszédében ismertette hazája múltját, és kiemelte, hogy országa jelenleg a harmadik-negyedik legerősebb gazdasági szempontból a Dél-Amerikai térségben. 

A tisztviselő kiemelte, hogy a kolumbiai kávékultúra több mint kétszás éves hagyományra tekint vissza valamint , hogy az Orinoco folyó mentén, hegyvidékeken és erdőkben is termesztik a kávét, amely Kolumbiában nemzeti jelképnek számít. 

Guillermo Pinana, aki egy kolumbiai kávétermesztő céget képviselt a rendezvényen, szintén arról beszélt, hogy azok a kolumbiaiak akik a mezőgazdaságból élnek kellő alázattal végzik munkájukat és emiatt lett világhírű a kolumbiai kávé. Továbbá sajnálatát fejezte ki, hogy a külföldi multinacionális cégek nyomott áron veszik az ország kávéját. Kiemelte, hogy hisz abban, hogy gazdaságilag Magyarország és Kolumbia szövetséges lesz és hamarosan hazánkba is eljuthatnak a kolumbiai kávészemek.

Hajcsunk Tibor, a nyíregyházi Pasco Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy a két ország között a kávétermesztés lehet a kapocs a jövőben. A kávétermesztéssel foglalkozó cég vezetője szerint kellő akarattal és kitartással jöhet létre a szövetség amelynek során a két ország képviselői elégedettek lehetnek legyen szó a kávétermesztésről és -pörkölésről, vagy a gazdasági élet bármely szegmenséről.

Magyarország és Kolumbia az IT, az elektronika és a mezőgazdaság terén évek óta együttműködik és ez a szövetség lehet szorosabb a kávétermesztés révén. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/68161/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?