Blogolj!

Jó évet zárt a szerb gazdaság 2018-ban

Kálovics Tibor

Szerbiában 2018-ban jelentősen csökkent az államadósság, az ország gazdasági növekedése pedig régiós szinten kiemelkedőnek minősült. Erről a szerbiai statisztikai hivatal vezetője számolt be egy hétvégi interjújában. 

Fotó: balkaninsight.com

Miladin Kovacevic nyilatkozatában elmondta, hogy a szerbek államadóssága 57 százalékról 50,2 százalékra esett 2018 során, úgy, hogy ez a számadat öt évvel ezelőtt még a 80 százalékot is meghaladta. 

A statisztikai hivatal igazgatója kiemelte, hogy Szerbia GDP-je az előző évben 4,4 százalékkal nőtt és ezzel folytatódott a 2014-ben elkezdődött gazdasági növekedés, amely véleménye szerint idén is folytatódhat. Elmondta, hogy a befektetések tavaly a 9,1 százalékát tették ki a GDP-nek és tavaly csak a montenegrói gazdaság növekedett nagyobb mértékben mint a szerb. Hozzátette, hogy Montenegró államadóssága viszont nőtt az előző évbe, Szerbiáé viszont csökkent. 

Miladin Kovacevic felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb ipari termelés 2, a feldolgozóipar 2,6, az építőipar 10,9, míg a mezőgazdasági termelés 16,3 százalékkal nőtt az előző évben az országban. A kivitel és a behozatal egyaránt nőtt az infláció pedig 2,1 százalékos volt. 

A hivatal vezetője arra is rámutatott, hogy a munkanélküliség 3,5 százalékkal csökkent az előző év során Szerbiában. 

Címkék: szerbia
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/67216/pics/lead_800x600.jpg
szerbia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?