Blogolj!

Fontos változások 2019-ben

kép: konyvelozona.hu

Cafeteria, diákhitel, túlóra

Átalakul a cafeteria szabályrendszere. Megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Továbbra is adómentes juttatásnak minősül a sportrendezvényre szóló bérlet, belépőjegy, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj a minimálbér értékéig.

Olcsóbb lesz a diákhitel: az előző félévi 2,3 százalékról 10 bázisponttal, 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökkentette a Diákhitel1 kamatát január 1-jétől. Diákhitel2 változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

A Munka törvénykönyve módosítása után, 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett elrendelhető évi 400 túlóra, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Adó és pénzügyek

Jövőre tovább bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye, így havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak az érintettek.

Kivezetik az egyszerűsített vállalkozói adót. Ezt az adónemet csak a 2019-es adóévre lehetett, 2018. december 20-ig bejelentéssel választani. A kisvállalati adó, a KIVA választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. 

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba épül be.

2019-tő az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóhivatal az adóbevallási tervezetet. A gazdálkodó szervezetek januártól  kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülőknek bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, lépcsőzetes emeléssel 2022-re az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Majdnem ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakosság által fizetendő díjakat nem érinti.

Nyugdíjkorhatár, nyugdíjminimum

Emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: 2019-ben 64 év lesz a korhatár (az emelkedés a 65 év eléréséig tart, ez 2020-ban lesz).

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,7 százalék lesz.

2019-től a munkát vállaló nyugdíjasok munkabéréből csak a 15 százalékos szja-t vonják le.

Betegellátás, útdíj

Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük.

Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. Az A‑kategóriába csak az Euro 5 vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

Startol a jármű szolgáltatási platform, a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. Rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autó műszaki adatai.

Tej, cigaretta, pálinka

Folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban. Ezek akár 40 forinttal dobhatják meg a dobozonkénti árat, így egyes cigaretták akár az 1500 forintos szintet is elérhetik.

Az UHT az ultrapasztőrözött tejek forgalmi adója január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Nagyot drágul viszont a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára. Az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő adó 1100 forint lesz.

Kultúrális tao, olimpiai életjáradék

Megszűnnnek a kulturális társaságiadó-kedvezmények rendszere a visszaélések nagy száma miatt. A sportcélú taónál módosítottak, lehetővé vált, hogy az ilyen típusú támogatásokat a sportlétesítmények üzemeltetésére, fenntartására is igénybe lehessen venni.

Több pénzt kaphatnak az olimpiai érmesek: a 35 éves kortól járó olimpia járadéka nem lesz degresszíven korlátozva, hanem a sportoló valamennyi győzelme után a külön-külön számított majd összeadott teljes összegre, míg ezüst illetve bronzérem esetén azoknak 60 illetve 40 százalékára lesz jogosult.

Érkezik a Magyar Horgászkártya, ennek segítségével pedig fokozatosan elektronizálható a többi okmány is, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/67007/pics/lead_800x600.jpg
adókedvezmény,Cafeteria,családi adókedvezmény,nyugdíj,túlóra
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?