Blogolj!

Úgy kezdte az évet a magyar gazdaság, ahogy a nagykönyvben meg van írva

Dorogi László

Jobb helyzetből, kedvezőbb növekedési kilátásokkal vágott neki a magyar gazdaság a 2018-as naptári évnek, mint egy évvel korábban, pedig akadtak hátráltató tényezők.

Levegőben és földön az Európai Unióban

Jobb helyzetből, kedvezőbb növekedési kilátásokkal indult a magyar gazdaság 2018-ban, mint egy évvel korábban és már januárban kiderült, hogy tovább csökkent a hazai munkanélküliségi ráta. Az év első hónapjában elsősorban a ferihegyi repülőtér háza tájáról érkeztek remek hírek, a Budapest Airport minden szükséges európai működési engedélyt megkapott, a fővárosi repülőtér minden mutatóban előre tudott lépni, őszre pedig a tervezett beruházásokat is beígérték. Mindeközben fontos lendületet kapott a buszgyártás is, amelynek a fővárosi tömegközlekedésben kellett nagy szerepet vállalnia az M3-as metró vonalának felújítása miatt. Hiába igyekezett ellenzéki média rossz színben feltüntetni a kormányzatot,  az is kiderült, hogy az uniós források fölhasználása igazi sikersztori Magyarországon, s talán a magyar gazdaság egyik legnagyobb fegyvertényeként egyre többen dolgoznak itthon azok közül, akik korábban külföldre kacsingattak.

Ház a lelke mindennek

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető akkori miniszter február első napjaiban jelentette be, hogy a kormány százmilliárd forintot fordít a budapesti elővárosi beruházásokra, de azt is leszögezte, nem épül új metróvonal Budapesten, ami bizonyára sok ember szívéről gördített le látens köveket. Közben az is kiderült, hogy az építőipar hihetetlen mértékben kezdett el növekedni, már a 2017-es évben rekordokat döntögetett az iparág, ez pedig az év hátralévő részében sem változott meg: az építőipar Magyarország egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazata. Egy másik, szintén jelentős húzóág is remek számokat tudott felmutatni az első negyedévben, negyven százalékkal több új autót adtak el itthon, mint egy évvel korábban.

Búcsú egy korszakos egyéniségtől

Március végén elhunyt Magyarország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb embere, Demján Sándor, akinek nem csak a gazdasági élet köszönhet rengeteget. Demján 2003-ban hozta létre a Prima Primissima díjat, persze legtöbben mégis a Skála áruház éléről emlékeznek majd rá. A sors furcsa fintora, hogy néhány nappal később Demján kedves barátja, a magyar születésű kanadai üzletember, Peter Munk is elhagyta a földi világot.

 

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/66819/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?