Blogolj!

Fontos tudnivalók a munkáltatóknak és a munkavállalóknak

kép: hetkoznapihosnok.blog.hu

Cafeteria

A törvényi változások, illetve a NAV esetleges célirányos vizsgálatai miatt javasolt a decemberi cafeteriaelemek hó közben történő kifizetése. Ez azt jelenti, hogy ezeket 2018. december 28-ig kifizetni a munkavállalóknak, illetve ugyanezen napig feltölteni a SZÉP-kártyákat, kiosztani az utalványokat és átutalni az önkéntes pénztári összegeket. Ez a pluszfeladatat azokat a céget terheli ahol a decemberi munkabér és béren kívüli jutattások nem az év utolsó hónapjánban kerülnek kifizetésre.

Szabadságok

A törvény szerint az esedékesség évében kell kiadni a szabadságokat, a még ki nem vett szabadságok esetében, érdemes egyeztetni a munkavállalókkal. Kivételt képeznek azok, a munkavállalók akiknek a munkaviszonya október első napján vagy ezt követően kezdődött, ebben az esetben 2019. március 31-ig kell a munkáltatónak kiadnia a szabadságot.

Március 31-ig átvihető a szabadság, ha erről kollektív szerződés rendelkezik. Az esedékesség évében kiadottnak tekintjük a szabadságot, ha annak igénybevétele még idén megkezdődik és a következő évben öt munkanapot nem haladja meg a kiadott napok száma.

További kivétel, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodhat az életkor szerint járó pótszabadságok következő évre történő átviteléről. Amennyiben a munkavállaló oldalán felmerült ok – betegség, gyermek gondozása miatti fizetés nélküli szabadság stb. – miatt nem kerül sor a szabadságok kiadására, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell kiadni a szabadnapokat.

Decemberi munkanapok

Fontos tudni, hogy az évvégi ünnepnapok miatt, két szombati nap is munkanap lett ebben a hónapban:

  • 2018. december 24. pihenőnap, melyet december 1-jén, szombaton kellett ledolgozni,
  • 2018. december 25-26. munkaszüneti nap,
  • 2018. december 31. pihenőnap, melyet december 15-én, szombaton kell ledolgozni.
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/65915/pics/lead_800x600.jpg
Cafeteria,Munka törvénykönyve,szabadságok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?