Blogolj!

A mezőgazdaság a GDP növekedésének egyik motorja

Kálovics Tibor

A mezőgazdaságért felelős államtitkár várakozása szerint a mezőgazdaság idén is jelentős szerepet játszhat a GDP növekedésében. 

Fotó: MTI / Balázs Attila

Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági  Kamara Balatonfüreden tartott konferenciáján kijelentette, hogy a repce idei 998 ezer tonnás termékmennyisége 5,2 százalékkal több, mint tavaly. Kukoricából a 2017-es évhez képest 10 százalékkal több (mintegy 7,5 millió tonna) termett, az pedig, hogy az almatermés eléri a 900 ezer tonnát majdnem a rekordhoz közelít. Búzából a tavalyival megegyező mennyiséget, vagyis 5,2 milliárd tonnát takarítottak be az országban. 

Az agrártárca az MTI-hez eljuttatott közleményében sikerként értékelte az állattenyésztés magyarországi helyzetének stabilizálását is. A liba és kacsahúsoknak köszönhetően a baromfi vágása élősúlyban 13,2 százalékkal növekedett, a szarvasmarháé 11, a sertésvágás 1,4 százalékkal gyarapodott tavalyhoz képest. 

A közleményben a minisztérium kitér arra, hogy a nemzeti agrártámogatásik az év végégig csaknem harminc jogcímen keresztül több mint 78 milliárd forintot fizetett ki a termelőknek. A 231 milliárd forintnyi keretösszegű alaptámogatásra 172 ezer kérelem érkezett ,ezek az igénylések mintegy 4,9 millió hektárt fednek le. 

A közlemény szerint a miniszter elmondta, hogy  Magyar Államkincstár október 16-át követően kezdte meg és jelenleg is folytatja a kifizetéseket, majd december 1-től a részfizetések teljesítésére is sor kerül.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/64694/pics/lead_800x600.jpeg
GDP 4 százalék fölött,mezőgazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?