Blogolj!

Mégsem kell többet fizetni a zacskók után

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium októberben tett javaslatot arra, hogy az egyszer használatos műanyag zacskók termékdíja tovább emelkedjen, illetve azt súly helyett darabalapon vessék ki. A szakmai és érdekvédelmi szervezetek ellenezték a javaslatot. Mint Szatmáry-Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozatának elnöke az októberi Kamarai Napok rendezvényen elmondta, a tagozatok egyetértettek abban, hogy a javaslat jelenlegi formájában a kiskereskedelmi árakat emelné. Véleményük szerint évekre lenne szükség ahhoz, hogy a hazai ipar felkészüljön a helyettesítő termékek előállítására, valamint hogy a hulladékgyűjtést hozzáigazítsák az új szabályokhoz.

A csütörtöki Kormányinfón az mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely megerősítette, a kormány nem támogatja a tervezett jogszabálymódosítást, ugyanis az uniós kötelezettségeink teljesítése egyelőre nem indokolja a környezetvédelmi termékdíjak átalakítását.

Az Európai Parlament –a fideszes képviselők tartózkodása mellett - néhány hete határozatot hozott arról, hogy az egyszer használatos műanyagokat - műanyag fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömbpálcikák – 2021-től betiltanák, onnantól ezeket kizárólag fenntartható anyagokból szabadna készíteni. A magyar tartózkodás oka az volt, hogy a hazai – jelentős részben uniós forrásokból létrehozott – szelektív hulladékgyűjtési rendszer tervezett és vállalt hatékonyságát ez a változás aláásná.

Címkék: BKIK, termékdíj
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/63986/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,termékdíj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?