Blogolj!

Távol a munkaadók és a munkavállalók elképzelései a minimálbérről

Dorogi László

A hatéves bérmegállapodásban 2019-re már nincs meghatározott értéke a minimálbérnek, ezért megkezdődtek erről az egyeztetéseket - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése után.

Fotó: Pixabay

Varga Mihály kifejtette, a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontjai egyelőre nagyon távol állnak egymástól, előbbi 5 százalékos, utóbbi 13-15 százalékos minimálbér-emelést javasolt. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, át kell tekinteni a különböző szempontokat, de bízik abban, hogy a két évvel ezelőttihez hasonlóan most is adott a jó megállapodás lehetősége.

Varga Mihály elmondta, a munkaadói és a munkavállalói oldalnak elsősorban abban kell kompromisszumra jutnia, hogy jövőre mit "bírnak el" a munkaadók és a munkavállalók mit tartanak szükségesnek ahhoz, hogy a keresetek megőrizzék értéküket. A pénzügyminiszter hozzátette, a kormány nem külső szereplőként vesz részt az egyeztetéseken, hanem információkkal, adatokkal segíti a tárgyalásokat.

Legutóbb 2016-ban volt szükség hasonló egyeztetésekre, ám az akkor megkötött hatéves bérmegállapodás eredményes volt, az elmúlt években 1 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez.

A miniszter elmondta, a mostani egyeztetésen szóba kerültek más ügyek, például a béren kívüli juttatások és a szociális hozzájárulási adó mértékére vonatkozó munkaadói igény is. Varga Mihály jelezte, ezúttal hosszabb egyeztetésre számít mint két évvel ezelőtt, ugyanakkor úgy látja, hogy az év végére kialakul a közös döntés a minimálbér jövő évi összegéről. Ha mégsem születik megállapodás, akkor a kormány a kialakult vita alapján meghozza a szükséges döntést - tette hozzá.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/63890/pics/lead_800x600.jpg
minimálbér,pénzügyek,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?