Blogolj!

Egyre nagyobb tényező a sportturizmus a gazdaságban

Kálovics Tibor

A BDO Magyarország MTI-nek küldött felmérése szerint a sportturizmusból származó bevételek néhány év alatt megnégyszereződhetnek, és mivel Budapesten is egyre több a sportinfrastrukturális beruházás, így ez a magyar gazdaságra is hatással lehet. 

Fotó: kulturpart.hu

Világszinten a sportturizmusból mintegy 1,5 milliárd euró bevétel származik a Technavio cég előrejelzése szerint ez az összeg 2021-re már a hat milliárd eurót is elérheti. Az elemzés szerint a sportturizmus fő mozgatórugójának a nemzetközi versenyek illetve a labdarúgás számít így előbbiek révén Budapest is sokat profitálhat majd. 

A legtöbb utazót természetesen a labdarúgás mozgatja meg. Az orosz turisztikai ügynökség szerint a nyári világbajnokságra mintegy 5 millió turista (köztük 3 millió orosz) utazott úgy, hogy a helyszínen is maradt legalább egy napig. Angliai becslések szerint egy átlag sportturista költése magasabb mint egy átlag turistáé. 

Hegedűs Attila, a BDO Magyarország hotel és ingatlan tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kifejtette, hogy amennyiben Budapesten egyre több nemzetközi mérkőzést rendeznek a jövőben, akkor a futballszurkolók költekezése komoly bevételt hozhat a fővárosnak. 

A főváros jelenleg elsősorban a nemzetközi versenyek - 2017-es FINA VB, 2018-as birkózó VB vagy a jövő évi budapesti Maccabi Európai Játékok - házigazdájaként építheti turisztikai brandjét, egyre jelentősebb bevételt generálva a szurkolók világszerte gyorsan élénkülő utazási kedvéből - emelte ki Hegedűs Attila. 

Hegedűs Attila úgy véli, hogy az olyan projektekkel mint a Puskás Station amelyben akár BL-döntőt is rendezhetnek majd az Európa-bajnokság meccsei mellett és 80 ezer ember befogadására lesz alkalmas, vagy a velodrome, vagy akár a nemrég bejelentett 20 ezer férőhelyes kézilabdacsarnok növelhetik hazánk esélyeit a nagy sportesemények megrendezésére. Ez pedig hatással lehet a vendégforgalom növekedésére, de a foglalkoztatottság, az adóbevételek és a város reklámértéke is növekedhet. 

Címkék: turizmus
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/63821/pics/lead_800x600.jpg
turizmus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?