Blogolj!

Építőipar: 2023-ig maradhat az öt százalékos ÁFA

Fotó: portfolio.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte, hogy haladékot kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek idén december 1-ig végleges építési engedélyt szereztek.

Mint ismeretes a jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében új építésű lakóingatlan (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

Kompenzációs csomagot és adó-visszatérítést javasol a BKIK a kormánynak

A BKIK és az ÉVOSZ kompenzációs csomag létrehozását javasolja a kormánynak a 2019. december 31-én kivezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa megszűnése után, amelynek részleteit már idén nyilvánosságra kellene hozni.

A kormány most azt javasolja, hogy 2023. december 31-ig maradjon érvényben az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs azon ingatlanok építésével kapcsolatban, amelyek idén november 1-ig végleges építési engedélyt szereztek. Ez az elképzelés megegyezik az építőipari szakértők és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) törekvéseivel is. Az október 18-i Kamarai Napok keretében tartott sajtótájékoztatón, Koji László a kamara általános alelnöke úgy fogalmazott, hogy 

A BKIK határozott álláspontja az, hogy mindenképpen szükség van egy ezt kompenzáló csomagra, annak érdekében, hogy a lakásépítés üteme a fővárosban se törjön meg, a kompenzáció részleteit pedig még 2018-ban nyilvánosságra kellene hozni.

A módosítást a héten be is terjesztik az illetékes bizottságnak, s amennyiben a parlament is rábólint, akkor még öt évig érvényben lehet majd az öt százalékos ÁFA. 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/63605/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?