Blogolj!

Robban Európa legnagyobb adócsalási botránya?

Pintér M. Lajos

Egy nemzetközi oknyomozó újságírói vizsgálat szerint 11 országot károsítottak meg bizonyos vezető bankok.

Illusztráció: pixabay.com

Hosszú évek alatt több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból egyes bankok. Ezt 12 ország oknyomozó újságírói derítették ki a Correctiv nevű közös projektjükben, amelyben több európai sajtótermék hónapokon át dolgozott együtt – számol be róla az Euronews.

Oliver Schröm, a projekt vezetője szerint hihetetlen mértékű károkat azonosítottak. Az anonim ügyfélkereskedéshez és hasonló tranzakcióhoz kötődő 55,2 milliárd euróról van szó: ez Európa történetének egyik legnagyobb adócsalási botránya.

Vizsgálataik szerint összesen 11 államot ért kár: Norvégiát, Finnországot, Dániát, Belgiumot, Hollandiát, Németországot, Franciaországot, Ausztriát, Svájcot, Spanyolországot és Olaszországot.

A módszer egy banki kiskapuhoz kapcsolódik: az anonim ügyfélkereskedés lehetőséget ad az ügyfélazonosság elrejtésére, az ügyfelek pedig hamis, dupla vagy többszörös adó-visszatérítést is igénybe vehetnek. Ezt használta ki mások mellett a Deutsche Bank, a Santander, a Commerzbank, a Barclay`s, a BNP Paribas, a JP Morgan, a Bank of America Meryll Lynch, a Morgan Stanley és a UBS.

– Mindenki, aki kölcsönöket kínált, részvényekkel kereskedett, pénzt fektetett be ebben az ügyben, mind tudták, hogy az adókasszából szerzik a hasznot

– az Euronews szerint ezt állítja az ügy névtelen koronatanúja.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/62649/pics/lead_800x600.jpg
adócsalás,bank,pénzügyek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?