Blogolj!

Változnak a Csok szabályai

forrás: boon.hu

A Miniszterelnökség vezetője bejelentette még a idén változnak a családi otthonteremtési kedvezmény szabályai. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a csok kiterjesztése szinte biztosan vonatkozik majd a lakások felújítására.

A tárcavezető emlékeztetett, az Országgyűlés kedden döntött a lakás-takarékpénztári törvény módosításáról, amelynek értelmében kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását. A miniszter hangsúlyozta: az erre az állami támogatására fordított pénzt ezentúl is lakástámogatásra, de a csokon belül fogják felhasználni.

Indoklásában kiemelte: a csokkal három év alatt több lakás, ház épült, mint amennyi tíz év alatt lakáskasszával. Utóbbi "sokkal inkább volt kassza, mint lakás" - fogalmazott Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy a pénzintézetek 80-90 milliárd forintos extraprofitra tettek szert a programon.

Döntött a kormány az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó Magyar falu program koncepciójáról is.

Gulyás Gergely azt mondta a kormány célul tűzte, hogy az érintett településeknek - ahol a magyarok mintegy egyharmada él - erősödjön a népességmegtartó, illetve -növelő ereje.

A program elemei közül kiemelte a lakhatás kérdését, amelyre mintegy 30 milliárd forintot szánnak, a terv pedig az, hogy létrejöjjön egy "falusi csok". Emellett plusz támogatást készülnek adni a tájegységi örökség megőrzéséhez, a tartósan betöltetlen közszolgáltatások esetén pedig segíteni akarják az érintett háziorvosok, gyermek- és fogorvosok, védőnők lakhatását.

A programot ismertetve a miniszter beszámolt továbbá óvoda- és bölcsődefejlesztési, járdafelújítási, sportparklétrehozási és temető-rendbentartási tervekről is, ezekre nagyrészt pályázati programokat fognak kiírni. A falugondnoki ellátást 9 ülőhelyes kisbuszok megvásárlásával akarják segíteni. Összességében a közszolgáltatások fejlesztésére 58 milliárd forintot terveznek fordítani jövőre - tájékoztatott. A falusi úthálózat fejlesztésére pedig útalapot hoznak létre.https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/62039/pics/lead_800x600.jpg
CSOK,lakásépítés,lakástakarékpénztár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?