Blogolj!

Megszűnhet a lakástakarékpénztárak állami támogatása

Dorogi László

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a javaslatot azzal indokolta, hogy a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem szolgálta olyan eredményesen az otthonteremtést, mint azt várták tőle.

Felmenő rendszerben megszüntetné a lakástakarékpénztárak állami támogatását az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn - írja az MTI. A törvény hatálybalépésének napja attól függ, mikor fogadja el azt a parlament, de akár már a héten sor kerülhet rá.

Bánki Erik a gazdasági bizottság ülése előtt elmondta, a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint ahogy azt várták. A törvényjavaslat szerint felmenő rendszerben vezetnék ki a programot, ami azt jelenti, hogy az indítvány az eddig megkötött szerződéseket nem érinti, tehát azokra a futamidő végéig jár az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás. A törvény hatályba lépését követően viszont új lakástakarékpénztári szerződést állami támogatással már nem lehet kötni, ugyanez igaz a korábban megkötött szerződések meghosszabbítására is.

A törvényjavaslatot azzal magyarázta, hogy a lakástakarékpénztári konstrukciók kiemelt támogatásuk ellenére sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis az ilyen megtakarítások jelentős részéből nem új lakások épültek vagy kerültek megvásárlásra, hanem olyan felújításokra, átalakításokra költötték az összeget a felhasználók, amelyek nem csengenek egybe a magyar kormány otthonteremtési támogatási programjával.

2018-ban már több mint 70 milliárd forintra rúghat az összesen a lakástakarékokra adott állami támogatás mértéke, ugyanakkor 2010 óta a négy lakástakarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/61837/pics/lead_800x600.jpg
lakásépítés,lakástakarékpénztár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?